Китай обеща $100 млн. за справяне с бежанската криза

Азиатската държава ще участва в създаването на фонд на стойност 1 млрд. долара

Китай обеща $100 млн. за справяне с бежанската криза
Китай планира да отдели още 100 млн. долара за справяне с глобалната бежанска и мигрантска криза, съобщава Reuters. Азиатската държава възнамерява да създаде фонд на стойност 1 млрд. долара за тази цел.

Премиерът Ли Кекянг заяви по време на срещата на върха за бежанците в ООН, че голямото движение на бежанци представлява политически и социален проблем, а освен това създава възможност за терористични дейности. „Ангажирали сме се да поемем отговорностите си в съответствие с нашите способности“, каза Кекянг.

Премиерът на Китай заяви също, че „се обмисля сериозно“ създаването на съвместен Фонд за мир и развитие с ООН, който да подпомага развиващите се държави в усилията им за справяне с бежанската криза. Той добави, че Китай ще „проучи активно“ възможността за работа с международните институции и развиващите се държави.

Първата стъпка, предприета от азиатската държава в подпомагането на справянето с бежанската криза беше направена през май. Тогава Китай подписа споразумение с ООН за отпускане на 20 млрд. долара годишно през следващото десетилетие.
Коментари: 0