Мирът между воюващите в Сирия приключи

Само след седем дни споразумението между борещите се срещу Ислямска държава вече е невалидно

Мирът между воюващите в Сирия приключи
Крехкият мир между всички воюващи с терористите в Сирия, който беше постигнат с посредничеството на Русия и САЩ, приключи само за седем дни, пише The Independent. Говорител на сирийската армия е заявил, че бойните действия се подновяват, тъй като бунтовниците, подкрепяни от опозицията в страната, не спазват споразумението.

А то бе поставено на изпитание още в неделя, когато американските военно въздушни сили нанесоха удар по погрешка срещу съюзниците си от сирийската армия. Тогава загинаха 60 войници, а стотина бяха ранени. Последвалото напрежение между САЩ и Русия по този въпрос трябваше да бъде туширано по спешност в Съвета за сигурност към ООН.

След като сирийската армия се върна официално към военните действия, насочени официално към борбата срещу Ислямска държава, но и срещу бунтовниците, не е ясно дали ще има друго мирно споразумение. Първоначалното то предвиждаше съвместни въздушни удари срещу терористите от ИС и Ал-Нусра (прекръстената Ал-Каида). Споразумението трябваше да бъде подновявано на всеки 48 часа.

Според руското вънсно министерство обаче няма смисъл сирийското правителство да потвърждава примирието, тъй като то така или иначе не се спазва от бунтовниците. Пред медиите генерал-лейтенант Сергей Рудовски заяви, че има регистрирани над 50 нарушения на договорката. „Сирийските военнослужещи и цивилните граждани все още умират. Причината за това е фактът, че САЩ не разполага с ефективни лостове, с които да повлияе на сирийската опозиция и са напълно наясно с това“, каза генералът.

Коментари: 0