Китай обвини САЩ за кризата със Северна Корея

Пекин отказва да поеме отговорност за поведението на Пхенян

Китай обвини САЩ за кризата със Северна Корея
Отговорността за напрежението на Корейския полуостров, е на Вашингтон и Пхенян, а не на Китай. Това заяви постоянният представител на Китай в ООН Лю Цзей, цитиран от Интерфакс . Той коментира думите на американския президент Доналд Тръм, който ден по-рано заяви, че Китай не правят нищо за решаването на кризата със Северна Корея и са отговорни за поведението на Пхенян.

„Независимо от това, какви възможности има Китай, той не може да постигне практически резултати, тъй като те зависят принципно от две страни“, заяви китайският дипломат, визирайки САЩ и КНДР. „Те, а не Китай, носят основната отговорност за това, движението по този проблем да се осъществява в правилна посока“, подчерта Лю Цзей.

САЩ последователно обвиняват Китай, че е основен търговски партньор Пхенян. Според тях, Китай не се възползва от възможността си да влияе на Северна Корея за отказването от ракетно-ядрените програми. Президентът Доналд Тръмп предупреди, че повече не може да се позволява Китай „да не прави нищо“ за регулирането на кризата.
Коментари: 0