Китай притиска ЕС за обединение срещу митата на САЩ

Това показва колко са колеми притесненията на азиатската страна относно търговската война с Вашингтон

Китай притиска ЕС за обединение срещу митата на САЩ

Снимка: БТА

536 ~ 2 мин. четене
Китай притиска Европейския съюз да излязат със съвместна декларация срещу търговските политики на американския президент Доналд Тръмп и митата, които налага върху американски и европейски вносни стоки. Пекин иска въпросната декларация да бъде представена на предстоящата среща на върха Китай-ЕС по-късно този месец, но се сблъсква с противопоставяне от Брюксел.

Агенция Reuters, позовавайки се европейски представители, пише, че по време на срещи в Брюксел, Берлин и Пекин високопоставени китайски представители, включително вицепремиера Лу Хи, са предложили съюз между двете икономически сили. Представителите на Пекин дори са предложили в знак на добра воля да отворят повече от китайския пазар за европейски стоки.

Едно от предложението е било Китай и ЕС да започнат съвместни действия срещу САЩ в Световната търговска организация (СТО). От Брюксел обаче са отхвърлили идеята да се съюзят с Пекин срещу Вашингтон.

Вместо това се очаква на срещата Китай-ЕС на 16 и 17 юли да се публикува скромно официално съобщение, което ще потвърди ангажимента на Пекин и Брюксел за развитие на многостранната търговска система. В съобщението също ще има и обещание да се създаде работна група за модернизиране на СТО, коментират официални представители на ЕС.

Въпреки митата на Тръмп върху металите, които ЕС изнася към САЩ, както и въпреки заплахите му да удари европейската автомобилна индустрия, Брюксел споделя притесненията на Вашингтон относно затвореността на китайския пазар. Според западноевропейските правителства Пекин прави търговски манипулации с цел доминиране на световните пазари.

Желанието на Китай за обединение с ЕС срещу САЩ е удивително, като се имат предвид здравите връзки между Вашингтон и европейските страни в областта на икономиката и сигурността. Натискът, който Пекин оказва на Брюксел, демонстрира колко са големи китайските опасения относно разгарящата се търговска война със САЩ.
Подкрепи Economic.bg