Китай ще строи най-високите кули близнаци в света

Стойността на проекта е 2.7 млрд. долара

Китай ще строи най-високите кули близнаци в света
5010 ~ 1 мин. четене

Китай започва строежа на най-високите кули близнаци в света. Комплексът от две кули с височина 133 етажа или 560 метра, ще бъде построен в столицата на Камбоджа - Пном Пен, на брега на река Меконг.

Те ще бъдат най-високите подобни структури, не само в Азия, но и в света, въпреки че има значително отстъпват по височина на най-високата сграда в света - Бурж Халифа в Дубай (828 м). Стойността на проекта е 2.7 млрд. долара, а строителството се очаква да отнеме около 60 месеца. 

Строителството ще се осъществи от базираната в Ухан компания  Wuchang Shipbuilding Industry Group Co в консорциум с пекинската Sino Great Wall International Engineering Co., а също и камбоджанските компании Thai Boon Roong (TBR) и Sun Kian Ip Holding Co.

Кулите-близнаци ще бъдат използвани за хотел, търговски център, различни офиси, изложбен център, кино и ресторанти, ще има и жилищна част.

През последните две десетилетия Камбоджа е сред страните-лидери в Азия по темпа на икономически ръст. Средно БВП се увеличава с 8.1% годишно. През 2016 г. по предварителни данни БВП на Камбоджа е нараснало със 7%.

Строителството в Камбоджа се развива активно благодарение на притока на чуждестранни инвестиции. През периода януари-септември 2016 г. те са в размер на 7.2 млрд. долара – два пъти повече, отколкото през същия период на 2015 г. 

Подкрепи Economic.bg