Китай тества първия си хиперзвуков летателен апарат

Според експерти, това е \"технологичен пробив в оръжейната сфера\"

Китай тества първия си хиперзвуков летателен апарат

Снимката е илюстративна

Китайската корпорация за аерокосмическа наука и технологии успешно изпробва първия в историята на страната хиперзвуков летателен апарат Xingkong-2 ("Синкун-2" - "Звездно небе"), който развива скорост до 6 маха - над 7100 км/ч, съобщава Global Times.

Успешният тест "показва, че Китай е направил технологически пробив в оръжейната сфера", коментира военният експерт Сун Чжунпин.

На избрания за изпитанията полигон в Северозападен Китай апаратът е летял по траектория, която противникът много трудно би могъл да прогнозира, посочват конструкторите. В бъдеще той ще се използва като носител на бойни глави, ще се прилага и в системи за противоракетна отбрана. 

"Комерсант" уточнява, че става дума за т. нар. вълноплан, ускоряван от ударните вълни, образувани, след като апаратът преодолее звуковата бариера. По време на теста "Синкун-2" се е намирал във въздуха 10 минути, изпълнявайки маневри на 30-километрова височина. Предстоят обаче нови изпитания, преди да бъде приет на въоръжение от Народноосвободителната армия на Китай. 
Коментари: 0