Китай може да ограничи вноса на германски коли заради Huawei

Посланикът на Пекин в Берлин напомни, че германските автопроизводители продават милиони коли в Китай

Китай може да ограничи вноса на германски коли заради Huawei

Снимка: БТА

Китайският посланик в Германия заплаши Берлин с отмъщение, ако западноевропейската страна изключи Huawei от списъка си с доставчици на 5G оборудване. Дипломатът напомни, че милиони превозни средства, произведени в Германия, се продават в Китай, пише Bloomberg.

Сред депутатите на управляващата коалиция, оглавявана от канцлера Ангела Меркел, се увеличава противопоставянето срещу Huawei. Те дори оспориха водената от канцлера политика спрямо Китай, внасяйки законопроект, чрез който би била наложена широка забрана на „недоверени“ доставчици на оборудване за новата 5G мрежа.

„Ако Германия вземе решение, които доведе до изключването на Huawei от германския пазар, ще има последици“, казал е посланик Лу Кен в събота. „Китайското правителство няма да стои безучастно“, подчерта той.

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп опитва да убеди съюзниците на САЩ да забранят Huawei да им бъде доставчик на 5G оборудване. Съдебното дело от този месец срещу американската Федерална комисия по комуникациите (FCC) беляза поредният опит на Huawei да се бори срещу американските санкции и други видове пречки, които застрашават глобалния бизнес с мрежово оборудване на компанията.

Въпреки че в германския законопроект не се споменава конкретно Huawei, документът е писан за китайския производител и идва след няколкомесечни дебати относно сигурността на 5G мрежата. Huawei от своя страна многократно отрече обвиненията, че оборудването ѝ се използва за шпионаж и саботаж от страна на китайското правителство. Посланик Лу Кен заяви, че производителят няма законово задължение да предоставя данни на управляващите в Пекин.
Коментари: 0