Китайската платежна система WeChat Pay влиза в Европа

Tencent насочва този ход към китайските туристи

Китайската платежна система WeChat Pay влиза в Европа
812 ~ 1 мин. четене

Китайският интернет гигант Tencent в понеделник пусна платежната си система WeChat Pay в Европа. Тя ще се конкурира с Alipay, част от групата Alibaba, пише CNBC.

WeChat е голяма социална мрежа с месечна аудитория от 938 милиона души, популярна е най-вече в Китай и други азиатски страни. Платежната й услуга се използва от 600 млн. човека. В Европа Tencent вече си партнира с германската компания за плащания Wirecard, като чрез нея европейските търговци на дребно ще имат възможност да приемат WeChat Pay като опция за плащане.

Този ход е специално насочен към китайските туристи, идващи в Европа и не е непременно конкурент на Apple Pay и Samsung Pay, които работят в части от Европа. Китайските потребители много често използват мобилните платежни услуги като WeChat Pay за всичко от плащането на градски транспорт до пазаруването. Когато те отидат в чужбина, искат същите тези услуги.

Китайските туристи имат най-високи разходи през 2016 г., харчейки общо над 261 млрд. долара в чужбина, според Световната организация по туризъм на ООН. Това е един доходоносен пазар, който Tencent се надява да улови.

Коментари: 0