Китайският квантов сателит изпрати „непробиваем“ код до Земята

Постижението може да допринесе за раждането на много по-сигурна и бърза комуникация

Китайският квантов сателит изпрати „непробиваем“ код до Земята

Снимка: Pixabay

Китай е изпратил „непробиваем“ код от сателит, реализирайки за първи път доставянето на квантов ключ от космоса до Земята, предаде Reuters. 

Страната представи първия в света квантов сателит през август, като целта е да се изследват възможностите за защита на комуникацията от хакери – нещо, което Пентагонът определи като „забележителен напредък“. 

Припомняме, че преди около месец бе извършен успешен пренос на квантова информация в обратната посока – от Земята до сателит в орбита. Тогава китайските учени изпратиха фотони до сателита Micius. Постижението бе определено като важна крачка напред в квантовата комуникация, което може да доведе до навлизането на изцяло нов модел за пренос на информация. 

Сега китайската новинарска агенция Синхуа съобщи, че последният експеримент е публикуван в сп. Nature в четвъртък. Рецензенти определят събитието като „крайъгълен камък“. 

Сателитът е изпратил квантов ключ до станция в Китай, като скоростта на предаване се определя като 20 пъти по-ефективна от тази по оптично влакно. Това може да допринесе за по-голяма безопасност на телефонните разговори или при предаването на банкови данни, обяснява водещият учен на експеримента Пан Джануай, който допълва, че всеки опит за подслушване на квантов канал би довел до смущения в  системата. 

Това на практика ги прави много по-добре защитени. Веднъж прихванати, те ще доведат до промяна на квантовото състояние на ключа, а информацията, която се задържа в него, ще се самоунищожи, става ясно от информацията.

Анализаторите възлагат големи надежди на квантовия модел за пренос на информация, който ще роди изцяло нов тип комуникация, която ще е особено полезна в областта на отбраната и финансите. 

По отношение на космическите технологии Китай все още изостава от Съединените щати и Русия, въпреки че президентът Син Джинпинг очерта сектора като приоритетен и се опитва да тласне своята космическа програма напред. 
Коментари: 0