Собственикът на Rompetrol иска да увеличи бензиностанциите си в България

Това не изключва придобиването на съществуващи обекти, коментира изпълнителният директор на компанията

Собственикът на Rompetrol иска да увеличи бензиностанциите си в България
Казахстанската нефтена компания KazMunayGas International (KMGI), собственик на групата Rompetrol, иска да отвори още бензиностанции в Румъния и България. След като разреши правните си проблеми в северната ни съседка, дружеството ще се стреми към придобивания в Централна Европа. Това заяви изпълнителният директор на държавната компания Алексей Головин, цитиран от Reuters.

Головин обясни, че компанията има за цел да увеличи пазарния дял на бензиностанциите си в Румъния до 25% през следващите три години, а в България - до 15%. "Това не изключва придобиването на съществуващи мрежи", каза той. В средносрочен и дългосрочен план групата се стреми да се разшири в региона, насочвайки се към страни като Турция, Украйна, Сърбия и останалата част от Балканите. Целите за придобиване могат да включват бензиностанции, капацитет за съхранение и разпределителни компании. 

KMGI е със седалище в Казахстан, но основните й активи са в Румъния, тъй като притежава контролен пакет в Rompetrol Rafinare, която оперира най-голямата рафинерия в страната Petromidia, а също и Vega и Rompetrol Petrochemicals.

Рафинерията Petromidia в Черно море беше конфискувана от румънските власти през 2016 г. като част от разследването за нарушения, извършени след приватизацията на Rompetrol. Съдебното решение засяга активи на компанията на стойност 1 млрд. долара. Според Головин сумата е прекалена и неуреждането на тези правни въпроси затрудняват KMGI да осигури финансиране за други свои проекти.

Головин заяви, че запорът на активите ще продължи поне до първото съдебно заседание по делото за приватизация на Rompetrol, чиято дата все още не е определена. Букурещският съд отхвърли искането на KMGI да вдигне запора през миналата година. 

В момента върви сделка между CEFC China Energy и KMGI като китайската компания купува 51% от акциите на казахстанската. Очаква се сделката да приключи до няколко месеца. CEFC China Energy е поела ангажимент да инвестира 3 млрд. долара в групата в продължение на пет години, но няма да има достатъчно стимули да инвестира, преди да се разрешат правните проблеми в Румъния.

"За да изградим надежден инвестиционен план, бихме искали бързо решение на този дългогодишен съдебен спор", каза Головин. "Времето е от съществено значение и тези дългогодишни проблеми от 90-те години не трябва да засягат дейността на компанията през 2017 г."

KMGI  управлява над 1000 бензиностанции в Румъния, Молдова, Грузия и България, заедно със 100 станции под марката Dyneff във Франция и Испания.
Коментари: 0