Китайският премиер в София: Слаба Европа е лоша новина за Китай

Българският министър-председател пък заяви, че форматът „16+1“ цели да обедини Европа

Китайският премиер в София: Слаба Европа е лоша новина за Китай
1152 ~ 2 мин. четене
Ако Европа бъде ослабена, това ще бъде лоша новина за Китай. Това заяви китайският премиер Ли Къцян при откриването на бизнес форума, съпътстващ Седмата среща на върха "16+1" с участието на страните от Централна и Източна Европа и Китай, която тази година се провежда в София. Българският министър-председател също заяви, че форматът „16+1“ всъщност цели укрепването на Европа, а не разделянето на общността, както се опасяват някои.

„Нашата страна насърчава колективното финансиране на проекти и се надява да предложи конкурентни проекти при равни стартови условия, съобразно с европейските изисквания“, каза китайският премиер. Той подчерта, че вратата на “16+1” е отворена за държави от ЕС и допълни, че Китай може да се възползва от българския опит и българските селскостопански продукти и да предложи свои индустриални продукти в страните от ЦИЕ. Ли Къцян акцентира, че за Пекин е изключително важно отварянето на пазара в региона и ще работи за намаляването на митата за внос, за да се насърчи глобалната търговия.

Министър-председателят Борисов коментира, че днешната инициатива е полезна както за държавите членки на ЕС, така и за страните от Западните Балкани. „Тези срещи ни помагат по-бързо да наваксаме изоставането си от старите страни членки. На тях намираме финансиране за проекти, за които еврофондовете не достигат“, каза Борисов.

Премиерът посочи още, че българският приоритет за перспективата за региона остава в европейския дневен ред. „Имаме големи възможности. Западните Балканите не могат да се разглеждат отделно”, каза Борисов и посочи, че всеки един проект за свързаност засяга и държавите от Централна и Източна Европа. „Имаме рядък шанс. Китай гледа много положително на тези процеси и всяка страна има възможност да увеличи своя БВП, изграждайки своята транспортна, енергийна и дигитална инфраструктура“, заяви още Бойко Борисов. Той допълни още, че когато няколко страни се обединят около един проект реализацията му би могла да стане много по-лесна.

Министър-председателят Бойко Борисов приветства и участието на представители на Световната банка и Европейската инвестиционна банка на бизнес форума. В бизнес форума днес участие взимат и представители на 1500 компании от Китай и страните от Централна и Източна Европа.
Подкрепи Economic.bg