Най-полезните цитрусови плодове
Те са с ниско съдържание на калории и подпомагат при загубата на тегло

© ECONOMIC.BG / Pixabay
Цитрусовите плодове са не само ароматни и красиви - те са и много полезни. Този клас плодове включва лимони, лайм, портокали и грейпфрут, както и много други хибриди и сортове.
Цитрусите растат по цъфтящи дървета и храсти и се характеризират с цветна кожа и бяла сърцевина, която обгръща сочни сегменти. Интересно е, че почти една трета от всички цитрусови плодове се използват за приготвяне на сок.
Цитрусите включват над 60 разновидности на флавоноиди, каротеноиди и етерични масла и те са отговорни за много от ползите за здравето. Влакната в цитрусите подобряват здравето на храносмилателната система и подпомагат при загубата на тегло.
В сравнение с другите плодове и зеленчуци, цитрусовите плодове са уникални с това, че имат по-високо съотношение на разтворими към неразтворими фибри. Могат да намалят риска от камъни в бъбреците.
Цитрусовите плодове са с ниско съдържание на калории, което ги прави добър избор за хора, които искат да загубят или запазят теглото си.
Лимонът и грейпфрутът са отличен източник на витамин С, хранително вещество, което укрепва имунната система и поддържа кожата ви гладка и еластична.
Мандарините имат много калий, фосфор, магнезий и мед.
Портокалите са особено богати на разтворими фибри, вид влакно, което помага за понижаване на нивата на холестерола.