Колко калории съдържа алкохолът?

Вижте кои напитки допринасят за натрупването на наднормено тегло

Колко калории съдържа алкохолът?
420 ~ 2 мин. четене

Алкохолът съдържа калории и допринася за натрупването на наднормено тегло. Притеснително е, че хората масово не си дават сметка за тази вреда, която нанася пиенето, пише BBC.

От Асоциалцията на местните власти във Великобритания настояват върху бутилките да се изписва точното количество калории, които съдържа алкохолната напитка. Според тях част от кризата на затлъстяването във Великобритания и Западния свят се дължи именно на „скриването“ на количеството калории.

„Това са т.н. „Празни калории“, те нямат хранителна стойност и не засищат по никакъв начин, но в същото време са в големи количества и забавят значително горенето на мазнини от организма.

Едно от най-калоричните питиета е сайдерът, който съдържа около 4,5%. В 470 мл. например, се съдържат над 210 калории или почти колкото цял бургер, посочва изданието. Малка бутилка сайдър съдържа над 60 калории или се равнява на една осма от калорийната стойност на пържен сандвич с кайма и кашкавал.

Пет големи бири пък се равняват на количеството храна за три обилни хранения. Бутилка бяло вино (700мл), което по принцип се смята за диетично, всъщност съдържа калории колкото два мазни бургера или няколко понички, допълват от Асоциацията на местните власти.

Те настояват всичко това да бъде посочено на етикетите на бутилките, защото хората са наясно с възможните вреди от алкохола върху черния дроб и сърцето, но не и върху талията.

От здравната служба на Острова планират за пръв път да издадат препоръки за намаляване на количеството алкохол на глава от населението. От BBC отбелязват, че в тях ще се препоръчва хората да се въздържат от пиене поне два-три пъти в седмицата. 

Подкрепи Economic.bg