Колко ще струват на Великобритания преговорите за Brexit?

Страната трябва да наеме поне още 500 служители

Колко ще струват на Великобритания преговорите за Brexit?

Снимка: Стоян Йотов

Британското правителство ще трябва да плати около 65 млн. паунда годишно за планирането на Brexit. Страната ще трябва да наеме поне още 500 държавни служители, но се "губи" време в "политически боричкания и териториални войни", предупреждава нов доклад, цитиран от The Independent. 

Документът критикува "мълчанието" на премиера Тереза Мей относно нейната позиция за преговорите за излизане за излизане от ЕС, което е "обезпокоително" за бизнеса и "смущаващо" за страните, с които Великобритания тепърва ще води преговори. Институтът за управление подчертава, че липсва ясно заявена стратегия на правителството, а импровизираните изказвания не запълват празнината.

Междувременно, решението за поделянето на отговорността за Brexit между три министерства – Министерство на външните работи, Министерство на излизането от ЕС и Министерство на международната търговия – рискува да причини "фрагментиране и непоследователност", според документа. 

"Мълчанието на министър-председателя за това как възнамерява да започне преговорите, се оказва проблематично. Тя е отказала да обяви кога ще задейства член 50 и ще започне двугодишните официални преговори за излизане от ЕС, въпреки, че Борис Джонсън заяви, че вероятно ще бъде в началото на следващата година", пише още в доклада.

В него се призовава министър-председателят Тереза Мей да изясни процеса и сроковете, през които тя и нейното правителство възнамеряват да започнат преговорите. Авторите на документа посочват, че мълчанието не е стратегия и сегашната ситуация е обезпокоителна, особено за бизнеса във Великобритания. 

Докладът призовава за масова ангажираност на всички нива на управление на икономиката, за да се получи най-добрият резултат от предстоящия Brexit. 
Коментари: 0