Комисията за ЧЕЗ прие доклада без отговори на най-важните въпроси

След приемането на днешния доклад Комисията спира работа и сега предстои разглеждането му в пленарна зала

Комисията за ЧЕЗ прие доклада без отговори на най-важните въпроси
724 ~ 2 мин. четене

Кой по същество е купувачът на българските активи на CEZ и какъв е източникът на финансовите средства, с които ще бъде придобито дружеството. На тези два най-важни въпроса не успяха да отговорят депутатите от специално създадената по случая парламентарна Комисия.

Малко повече от месец, след като започна работа, днес Комисията прие доклада с резултатите от дейността си. Той беше приет с особено мнение от депутати от ГЕРБ, БСП и ДПС.

Според резултатите обаче най-важните въпроси останаха без отговор. Още в началото на работа временната Комисия си зададе пет въпроса - да се разследва кой стои зад купувача на ЧЕЗ - „Инерком”, откъде идват средствата за покупката, има ли офшорни фирми, ще бъде ли подменен мениджмънтът на компанията и с какъв, ще бъдат ли запазени работните места и как ще се развива дружеството в бъдеще.

„Не съм удовлетворен от това, че не изпълнихме някои от големите очаквания, които имаше към Комисия, а именно да дадем отговор на въпроса кой по същество и с какви средства купува активите на ЧЕЗ в България”, каза председателят на Комисията Жельо Бойчев. Той призна, че целите са изпълнени частично и по време на работа са били открити много пропуски в законодателството.

Отговори на последните два дадоха представители на „Инерком” на едно от заседанията. От компанията обещаха да няма съкращения на служители и на мениджмънта в ЧЕЗ и представиха планове за развитие. Екипът на Гинка Върбакова обаче не успя да каже на депутатите от къде има пари да купи ЧЕЗ, въпреки че Комисията няколко пъти ги връщаше на този въпрос.

За месец работа депутатите успяха да разпитат банки, институции, служби, регулатори, преминаха и през разглеждането на желанието на държавата да се включи в сделката, след което последва обрат и тя се отказа. След приемането на днешния доклад Комисията спира работа и сега предстои разглеждането му в пленарна зала. 

С него Министерски съвет се задължава да анализира изпълнението на целите на правителството в приетата Стратегия за приватизация на електроразпределителни дружества в срок от 1 година. До края на годината Министерски съвет трябва и да определи стратегическите обекти в сектор „Енергетика”. Друга важна точка от доклада е БНБ да предостави на Народното събрание информация за кореспонденции на банки относно финансирането на сделката. Последното изискване е службите за сигурност да представят детайлен анализ на действията си по планираната продажба на дружествата на "ЧЕЗ Груп" в България по отношение на своевременно информиране на компетентните органи на изпълнителната власт.

Коментари: 0