Конгресът на САЩ одобри санкциите срещу „Северен поток 2“ и „Турски поток“

Долната камара гласува законопроекта за военния бюджет, където са заложени рестрикциите срещу двата проекта

Конгресът на САЩ одобри санкциите срещу „Северен поток 2“ и „Турски поток“

Камарата на представителите в САЩ единодушно одобри по-строгите санкции срещу руските газопроводи „Северен поток 2“ и „Турски поток“. Санкциите срещу двата проекта са включени в законопроекта за бюджета за отбрана за следващата фискална година (от 1 октомври 2020 г).

Вотът се е състоял на 20 юли и е излъчен на уебсайта на долната камарата Конгреса, съобщава ТАСС.

В края на декември миналата година президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа военния бюджет за текущата фискална година, с което задължава администрацията да наложи санкции върху тези проекти.

Изменението се отнася до налагането на ограничения срещу чужденци, които значително допринасят за продажбата, отдаването под наем или предоставянето на тръби за изграждане на „Северен поток 2“ и „Турски поток“.

След вота републиканският конгресмен Стив Уомак коментира поправката в Twitter: „Русия се опитва да развие газопровода „Северен поток 2“, за да упражнява неоправдан контрол върху нашите европейски съюзници и техните енергийни доставки. Трябва да спрем стратегията на враждебното влияние на Путин“.

Миналата седмица върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката по сигурността Жозеп Борел заяви, че ЕС е категорично против едностранните санкции и заплахите на САЩ, които засягат интересите на европейските компании, включително по отношение на „Северен поток 2“ и „Турски поток“. Според него подобни мерки противоречат на международното право.

Припомняме, че преди дни стана ясно,, че държавният департамент на САЩ ще включи „Турски поток“ и „Северен поток-2“ сред проектите, попадащи под санкциите на закона. „Държавният департамент обновява ръководството CAATSA, включвайки в него "Северен поток" и втората тръба на "Турски поток -2". Тези действия носят риск за попадане под санкции на инвестиции или други дейности, свързани с тези руски енергийни тръбопроводи", каза държавният секретар на страната Майк Помпео.

Въпреки че под „Турски поток-2“ се има предвид именно тръбата, преминаваща през България, т.нар от премиера Бойко Борисов „Балкански поток“, все още не е ясно как и дали компаниите, участващи в строежа на българска територия ще бъдат засегнати. На 15 юли 2020 г. в актуализираните публични указания за прилагане на разпоредбите на санкциите, съдържащи се в акта, разпоредбата за тяхното действие изчезна от датата за влизане в сила на акта, т.е. на 2 август 2017 г. Това означава, че санкциите могат да се прилагат със задна дата. Благодарение на тази процедура, разпоредбите на акта могат да се прилагат директно към строителните проекти на газопроводи "Северен поток 2" и "Турски поток".

Законопроекта за американския военен бюджет все още не е преминал през целия процес на одобрение. Той трябва да бъде гласуван и в Сената. След като и двете камари на законодателната власт одобрят своите версии на проектобюджета, ще бъде свикана комисия, която да постигне съгласие по детайлите на двата проекта.

И двете камари отново ще трябва да гласуват за договорения документ, след което той ще бъде изпратен на държавния глава за подписване. Целият този процес обикновено продължава до есента, началото на зимата, добавя ТАСС.

Коментари: 0