Коронавирусът склони Лондон най-накрая да позволи е-тротинетките

Пандемията мотивира правителствата да преосмислят градското устройство и транспортните схеми

Коронавирусът склони Лондон най-накрая да позволи е-тротинетките

Снимка: Unsplash

920 ~ 2 мин. четене
Обединеното кралство най-накрая може да позволи използването на електрически тротинетки по пътищата от този юни. Стъпката идва на фона на разразяващата се пандемия от коронавирус и търсенето на начин как да се намали натискът върху обществения транспорт и използването на автомобили в градовете.

Новината за дългоочакваното облекчаване на режима дойде по време на ежедневна пресконференция на правителството, на която бе съобщено, че ще се ускорят тестовете за схеми за отдаване на е-тротинетки до юни 2020 г. Първоначално те бяха планирани за 2021 г. в четири области на кралството. 

Сега стана ясно, че всеки регион, който иска да изпробва бизнес модели за отдаване под наем на електрически тротинетки, вече може да направи оферта. 

Процесът може да доведе до преразглеждане на законите на Обединеното кралство, които понастоящем не позволяват електрически тротинетки никъде, освен на частна територия и на места, където правителството разрешава ограничени изпитания. Компаниите, които използват схеми за отдаване на скутери, ще трябва да докажат, че този транспорт е безопасен и екологичен, преди законодателството да бъде актуализирано. 

Признак за промяна

Продължаващата пандемия на коронавирус подтиква правителствата по целия свят да преоценят концепциите си за бизнес, транспорт и градска среда. Все повече узрява идеята за по-зелени средства за придвижване и много градове вече мислят как още повече да стимулират велосипедистите. 

В Обединеното кралство например транспортният секретар Грант Шапс наскоро представи пакет от 2 милиарда британски лири в подкрепа на „активното пътуване“. Част от тази сделка ще е и официалното приветстване на е-скутерите в страната, отбелязва Engadget. 

Тротинетките, които плъзнаха масово из Европа, се оказаха забранени във Великобритания заради драконовските закони там – изключение правят ограничените изпитания на американския стартъп Bird. 

Сега обаче коронавирусът променя начина, по който хората искат да пътуват, защото прогнозите показват, че претъпканият градски транспорт ще е все по-малко привлекателен. Затова и британското правителство явно ш решило да преразгледа опциите за по-устойчиви алтернативи. Наред с двумилиардния пакет, Шапс обяви и инвестиция в нови велоалеи, както и финансова инжекция от 10 млн. лири за допълнителна инфраструктура за зареждане електрически превозни средства. 

Коментари: 0