Коронавирусът продължава да натиска цените на петрола надолу

Двата основни сорта потънаха с близо 2% в ранната търговска сесия днес, удължавайки негативната сесия от миналата седмица

Коронавирусът продължава да натиска цените на петрола надолу

Петролът продължава губещата си серия, започнала през миналата седмица, като днес понижението е с близо 2%. Инвеститорите се притесняват от втората вълна на коронавируса в САЩ и Европа, която неминуеми ще засегне пътуванията и търсенето на гориво.

Сорт Брент е поевтинял с 1.7% до 41.07 долара за барел. Американският лек суров петрол (WTI) поевтиня също с 1.7% до 39.16 долара, след като падна повече от долар малко след началото на търговията.

Брент поевтиня с 2.7% миналата седмица, а WTI - с 2.5%.

Съединените щати съобщиха за най-големия брой нови коронавирусни инфекции, докато във Франция новите случаи достигнаха рекорд от над 50 000 в неделя, подчертавайки тежестта на огнището.

От страна на доставките, либийската National Oil Corp в петък започна да изнася от две ключови пристанища и заяви, че производството ще достигне 1 млн. барела на ден за четири седмици, което е по-бързо нарастване, отколкото много анализатори прогнозираха.

„Неотдавнашният скок при случаите на COVID-19 и по-нататъшните ограничения за движение в някои части на Европа тежат върху настроенията, със загриженост какво означава всичко това за търсенето“, се казва в бележка от ING Economics. „Не помага и фактът, че Либия изглежда връща предлагането на пазара по-бързо от очакваното.“

ОПЕК+ също трябва да увеличи производството с 2 млн. барела на ден през януари 2021 г. след намаляване на производството с рекордно количество по-рано тази година.

Миналата седмица руският президент Владимир Путин посочи, че може да се съгласи да удължи намаляването на производството на петрол в рамките на разширения картел.

В САЩ енергийните компании увеличиха броя на своите работещи платформи с пет, за да достигнат общо до 287 през седмицата до 23 октомври, най-големият брой от май, съобщиха от компанията за енергийни услуги Baker Hughes Co. Броят на съоръженията е индикатор за бъдещо предлагане.

И все пак инвеститорите увеличиха нетните си дълги позиции в американските сурови фючърси и опции през седмицата до 20 октомври, заяви в петък Американската комисия за търговия със стокови фючърси.

Коментари: 0