Край на половинвековната изолацията на Куба

Вашингтон открива посолство в Хавана, а прочутите кубински пури ще могат легално да се внасят в САЩ

Край на половинвековната изолацията на Куба
Автор: Стилиян Гребеничарски

Куба се приближава към края на политическата и икономическа изолация, в която бе изпаднала страната през последните десетилетия. Президентите Барак Обама и Раул Кастро излязоха със съвместно съобщение, че започват нормализиране на взаимоотношенията между двете страни, съобщава Bloomberg.

Сближаването на позициите се осъществява с активното съдействие на Папа Франциск и се улеснява от постепенната смяна на поколенията в голямата кубинска диаспора във Флорида, пише агенцията. Действията няма да са само протоколни, ограничаващи се до подновяване действията на дипломатическата мисия на САЩ в Хавана, но и обхващат отмяна на редица ограничения за пътуване, търговия и инвестиции. Сред мерките е и освобождаване на ограниченията за легална търговия с прочутите кубински пури.

„Днес Съединените щати променят отношението си към народа на Куба. Нито американците, нито кубинците имат полза от суровите взаимоотношения между двете страни, провокирани от събития, случили се преди повечето от нас да се родят“, заяви в специалното си обръщение Обама.

Затоплянето на отношенията бе съпроводено със знакова размяна на американски шпионин, задържан от повече от 20 години и хуманитарен работник за трима агенти на кубинското разузнаване. Куба се е съгласила да освободи 53-ма считани за политически затворници, някои от които вече са на свобода. САЩ ще преразгледат различните регулации в рамките на няколко седмици и ще открият посолство веднага щом това е технически възможно.

„Напредъкът, който постигнахме с размяната показва, че е възможно да намерим заедно решения на много проблеми. Ние трябва да усвоим изкуството да живеем заедно, по цивилизован начин, въпреки различията си“, коментира от своя страна кубинският лидер Кастро.

Очаква се таванът на преводи от кубински емигранти да бъде повишен от 2000 до 8000 долара, а американски компании вече ще могат да изнасят широк набор от стоки, включително строителни материали и ще могат да изграждат инфраструктура на острова. Ще бъдат улеснени пътуванията по всички 12 изключения в сегашното законодателство, но тези с изцяло туристическа цел вероятно все още ще останат забранени. Връщащите се от острова ще могат да пренасят забранените досега пури до стойност от 100 щатски долара.

Коментари: 0