Кралев: Промените в Закона за хазарта оставят спорта без пари

Министърът на младежта и спорта отбеляза, че се обръща прекалено внимание на заплахата за частния сектор

Кралев: Промените в Закона за хазарта оставят спорта без пари

Снимка: Economic.bg

Ако промените в Закона за хазарта, предложени от вицепремиера Валери Симеонов, влязат в сила, оборотът на Българския спортен тотализатор (БСТ) ще намалее с 10% и това би довело до неизпълнение на бюджета. Това от своя страна ще доведе до 3 млн. лв. загуба за БСТ и спортното министерство и съответно до по-малко пари за българския спорт. Това каза министърът на младежта и спорта Красен Кралев при посещение в Българския футболен съюз (БФС).

„Разбирам моралните мотиви на вносителите, но нещата са сложни. Изненадан съм, че се коментират предимно последиците върху частния сектор”, коментира Кралев. По думите БСТ е най-големият инвеститор в родния спорт: „Бюджетът е около 75 млн., 27 млн. лв. са предвидени да влязат в Тотото, това е 1/3 от бюджета”.

Спортният министър каза още, че в момента специалисти от ресорното му министерство изготвят експертно становище спрямо предложените от Симеонов промени в закона. „Ако думата „забрана” се замени с „регулация”, нещата ще си дойдат на мястото”, коментира Кралев и добави: „Всеки лев ни е ценен, защото бюджетът за спорт е недостатъчен и всяка федерация се бори да изразходва оптимално средствата”.

Президентът на БФС Борислав Михайлов от своя страна похвали Кралев, че откакто той оглавява спортното министерство, се отпускат държавни средства за българския футбол.

Коментари: 0