Кражбите и злоупотребите в енергетиката продължават

Депутати лобират за скандални промени, за които ще плащаме всички, заяви Кирил Домусчиев

Кражбите и злоупотребите в енергетиката продължават

Снимка: Стоян Йотов

288 ~ 2 мин. четене
В енергетиката продължават опитите за разни игри и схеми, които в крайна сметка се отразяват на предприятията и на всеки гражданин. Продължават кражбите и злоупотребите в държавните централи, за които четем и в медиите. Това заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев в интервю за "Стандарт".

По думите му депутати продължават да предлагат поправки в Закона за енергетиката, които допълнително биха довели до повишаване на такса "Задължение към обществото". "Това прави българската икономика неконкурентоспособна. Например, с предложение на Драгомир Стойнев се вкарва поредното изменение на Закона за енергетиката, с което се цели на ТЕЦ "Марица Изток 2" да й бъдат осигурени 34-40 млн. лв.", посочи Домусчиев.

Той е категоричен, че тези пари ще се плащат от хората, защото те ще дойдат през през такса "Задължение към обществото" и през такса "Достъп". 

Според председателя на КРИБ предложението е да се даде възможност 250 мегавата да бъдат постоянно отделени за студен резерв и да им се плащат при цена 24-25 лв. "В същото време в търговете, които се правят повече от година за студения резерв, цената е между 7 и 9 лв. Разбирате за какви колосални разлики става дума. Те формират всички 35-40 млн. лв., необходими на централата, защото не си е оптимизирала себестойността и тя расте всяка година. Тези пари трябват на централата за всички кражби, които се извършват там", подчерта бизнесменът. 

"Опасностите са много заради този бандитски манталитет, който се създаде през годините в България - всеки да търси някаква схема и ако може, да живее на гърба на другия, но не и да произвежда и да изнася. Трябва да се опитаме с помощта на премиера и на правителството да спрем всички тези порочни практики", заяви Домусчиев. 

Относно реформата в енергетиката, той каза, че се работи активно и скоро ще излезе изявление на четирите работодателски организации. Очаква се другата седмица да бъде изпратена в Брюксел наредбата, с която енергоинтензивните предприятия ще бъдат разтоварени частично от компонента "Зелена енергия". Тя вероятно ще бъде одобрена до края на април.

За картела на пазара на горива Домусчиев коментира, че КРИБ приема тезата на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) до доказване на противното. "КРИБ не е инстанция, която може да разследва това. Компетентната организация е КЗК и докато тя не се произнесе , тезата ни е, че от БПГА са прави", допълни още председателят на КРИБ.
Подкрепи Economic.bg