Криминално разследване повдига завесата към автономните технологии на Apple

Компанията е подала жалба срещу бивш служител, уличен в кражба на търговски тайни

Криминално разследване повдига завесата към автономните технологии на Apple

Снимка: БТА

800 ~ 2 мин. четене
Бивш служител на Apple бе уличен в понеделник в кражба на търговски тайни на компанията и заради това срещу него е заведена жалба във федералния съд. По-любопитното е, че текстът в нея всъщност хвърля нова светлина върху разработките на компанията в сферата на автономните технологии. 

Името на служителя е Шайланг Джан и според информацията се е занимавал именно с такива иновации. Неочаквано обаче той решил да напусне работата си и да започне нова – за китайски стартъп, правещ електрически автомобили. Това се случва непосредствено след финализирането на плана за платки за самоуправляващи се коли на Apple. 

Коментар от страна на Джан засега няма, а обвинението срещу него е насрочено да се гледа на 27 юли. 

Жалбата на практика за първи път описва официално някои подробности около програмата на Apple за автономно шофиране. Така например става ясно, че до нея разрешение за достъп имат около 5 хил. служители на компанията, от които 2 700 със секретен. В текста се споменава още за „патентован чип“, както и че самият Джан е проектирал платки за анализ на сензорните данни. 

Това предполага, че Apple вероятно вече има свои собствени чипове за самоуправляващи се системи и работи върху технологии като „сензорен синтез“, които комбинират информация от множество източници. Такъв сензорен синтез вече се използва в iPhone и помага за по-точното проследяване на местоположението на устройството. 

Втурването на Apple да брани разработката си всъщност идва да покаже, че залогът за компанията е наистина голям. В тази връзка експерти в сферата коментират, че сензорният синтез е от решаващо значение за бъдещето на безпилотните системи.  

Корпорацията дълго отказваше да признае публично амбициите си в областта. Издаде се за първи път в края на 2016 г., след като написа писмо до американския транспортен регулатор с призив да не ограничава тестването на превозни средства. Миналата година пък официално получи разрешение от властите да пусне свои автономни коли по улиците на Калифорния. Малко след това изследователите на Apple оповестиха първите си публични проучвания в сферата – за софтуерна система, улесняваща по-точното засичане на пешеходци. 

Досега технологичният гигант не е коментирал подадената жалба.
Подкрепи Economic.bg