Курц: Някои държави в ЕС получават повече дози от други

Австрийският канцлер съобщи за тайни „базари“, на които страните членки наддават за ваксини срещу COVID-19

Курц: Някои държави в ЕС получават повече дози от други

Снимка: БТА

824 ~ 2 мин. четене

Дозите ваксини срещу COVID-19 не се разпределят равномерно в рамките на Европейския съюз, както беше договорено от Европейската комисия. Това заяви австрийският канцлер Себастиан Курц в петък, призовавайки за прозрачност и решение. Според него други европейски лидери са споделили данните си за доставките тази седмица, за да получат по-ясна картина и е установил, че има нарастващи различия между държавите членки.

Ваксини срещу коронавирус

„Доставките не се извършват в съответствие с населението. Очевидно има планове този процес да се изостри през следващите месеци и разликите между страните членки да станат все по-големи“, каза Курц на пресконференция, която беше свикана с час предизвестие, съобщава Reuters.

Курц даде пример с Малта и България, като по неговите думи до края на юни страната ни ще получи три пъти по-малко дози спрямо населението и, отколкото малката островна държава. Той добави, че някои държави ще са ваксинирали своите популации до май, докато други ще продължат този процес до края на лятото или есента. „Австрия е приблизително по средата“, добави той.

Докато лидерите на ЕС се бяха съгласили с принципа на равномерно разпределение на глава от населението, Курц твърди, че има индикации за сключени сделки с фармацевтични компании в рамките на управителния съвет на ЕС за ваксинация, които подкопават това.

„Договорите на този орган са тайни и не съм ги виждал. Има обаче индикации, че там се е състоял т. нар. базар, на който са били постигнати допълнителни споразумения между държавите членки и фармацевтичните компании“, каза той.

Служители от ЕС, включително австрийците, използват термина „базар“ неофициално в продължение на месеци, за да опишат механизма, чрез който държавите членки споделят свръхдози помежду си. Заместник-ръководителят на управителния съвет също е австриец.

Запитан за коментарите на Курц, говорител на Европейската комисия каза: „Държавите членки могат да решат да поискат по-малко или повече от дадена ваксина и това се обсъжда между държавите членки.“ „Възможно е в този контекст, след резултатите от дискусиите между държавите членки, да бъде договорен нов ключ за разпространение с компанията след споразумение и дискусии с всички държави членки.“

Той отбеляза, че правителствата на ЕС могат да се откажат от договори с конкретни компании.

Коментари: 0