Къде плануват да пътуват българите през пролетта и лятото

Списъкът с най-популярните дестинации включва страни от Европа и Близкия Изток

Къде плануват да пътуват българите през пролетта и лятото

Снимка: Pixabay

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

През зимния сезон, поради ограниченията за пътуване в Азия, породени от коронавируса, българите заложиха на почивки в екзотични дестинации в Африка и Централна Америка. Според данните на онлайн туристическа агенция eSky, танзанийският остров Занзибар е оглавил класацията, следван от Мексико, Доминиканската република, Куба и Канарските острови в топ 5.

През февруари обаче интересът към екзотичните дестинации започва постепенно да намалява, тъй като стартира планирането на почивките през пролетта и лятото.

Процесът по тяхното планиране тази година изглежда по-малко по-различен начин от този през 2020 и 2019 г., твърдят експертите в eSky. Те посочват, че българите следят COVID ситуацията и предстоящото облекчаване на мерките в редица страни, за да преценят къде да заминат през следващите месеци.

Когато търсят оферти за пътуване, българите се ръководят от настоящите ограничения в дестинацията, до която искат да пътуват, както и от наличието на атрактивни оферти“, добавят от туристическата агенция.  

Те поясняват, че авиокомпаниите вече са започнали да предлагат офертни цени за множество полети, както и да пускат нови маршрути, за да привлекат клиенти.

Къде плануват да пътуват българите тази година

Пандемията не е променила съществено предпочитанията за пътуване на българите, според eSky. Анализирайки резервациите, експертите отличиха няколко държави, които ще са основни през пролетта и лятото на тази година.

„Най-популярна дестинация през следващите два сезона ще бъде Испания. В продължение на дълги години, Барселона бе предпочитана страна за почивка, докато Аликанте, Канарските острови и Палма де Майорка набираха популярност“, заявиха от агенцията.

Интересът към оферти за пътуване е средно по-висок от този през пролет-лято 2020 г. Повечето българи търсят оферти до тази страна между май и септември. Италия е на второ място, представена от Неапол, Рим, Палермо и Сицилия. Българите планират да почиват в Италия между края на април и средата на юли тази година.

Освен по-близки дестинации, българите тази година плануват да посетят и Португалия. Следващите в класацията на eSky са Турция, Кипър, Обединените арабски емирства и Гърция. Дотам българите възнамеряват да пътуват в месеците между май и август. Най-популярните дестинации в Гърция са Атина и Санторини, а в Португалия - Лисабон. Островите Закинтос, Миконос и Корфу също стават все по-популярни, основно заради новите директни полети до тези дестинации.

Екзотичните държави, избрани от българите в началото на годината, отстъпват челните позиции. Наблюдава се сериозен ръст на интереса към пътуванията до европейските страни, като от средата на февруари броят на резервациите непрекъснато нараства, показват данните от проучването. Най-големи увеличения се наблюдават в резервациите към Полша, Румъния, Великобритания и Италия.

Коментари: 0