Кьовеши ще е първият главен прокурор на ЕС

Преговарящите в Eвропейския парламент и Европейския съвет се договориха за назначаването на Лаура Кьовеши за първи ръководител на новата прокуратура на ЕС

Кьовеши ще е първият главен прокурор на ЕС

Снимка: Facebook

Румънката Лаура Кьовеши ще е първият ръководител на главната прокуратура на Европейския съвет.  Преговарящите в Eвропейския парламент и Европейския съвет се договориха за назначаването на румънката, която е предпочитаният от евродепутатите избор за първи ръководител на новата прокуратура на ЕС.

Преговорите между Европейския парламент и Съвета за новия главен прокурор на Европа, който да ръководи Европейската прокуратура (EPPO), продължават от миналата пролет. Преговарящият екип на Парламента подкрепи Кьовеши по време на преговорите, въпреки противопоставянето на Съвета до този момент.

Споразумението за назначаването на Лаура Кьовеши за главен европейски прокурор сега трябва да бъде официално одобрено от Европейския парламент и от Европейския съвет.

След споразумението с преговарящите на Съвета във вторник вечерта, председателят на Комитета за граждански свободи Хуан Фернандо Лопес Агилар заяви: „Г-жа Кьовеши е идеалният избор да стане главен прокурор на ЕС. Има отлични професионални компетенции. Освен това в момента Румъния не заема ключови постове в ЕС. Тя ще бъде една от силните жени, водещи ЕС отсега нататък“.

"Много сме доволни, че г-жа Лаура Кьовеши ще ръководи новата европейска прокуратура. Тя отговаря най-добре на визията на Европейския парламент за силна и надеждна европейска прокуратура. Г-жа Кьовеши е изключително компетентна, с впечатляващи постиженията в борбата с корупцията и голяма смелост “, добави председателят на Комитета за бюджетен контрол Моника Холмайер (ЕНП).

Лаура Кодруца Кьовеши е румънска юристка и бивша състезателка по баскетбол. Родена е в гр. Сфънту Георге, Румъния на 15 май 1973 г. В периода 2013 – 2018 година ръководи Националната дирекция за борба с корупцията на Румъния. Освободена е от длъжност от президента Клаус Йоханис след обвинения от страна на правосъдния министър Тудорел Тоадер в превишаване на правомощията и накърняване образа на страната зад граница. Решението за освобождаване идва след седмици на напрежение с управляващото ляво мнозинство, съпроводени с протести и искания за оставка на правосъдния министър.

Лаура Кьовеши е един от символите на борбата срещу корупцията в Румъния. Под нейно ръководство бяха започнати съдебни разследвания срещу 14 бивши министри, 43 депутати и сенатори и 260 комунални политици. Сред тях бе и партийният лидер на социалдемократите Ливиу Драгня, който дълго време беше най-влиятелният човек в Румъния. От месец май 2019 Драгня излежава присъда от три и половина години по обвинение за данъчни измами.
Коментари: 0