КЗК спря строежа на „Турски поток“ през България

„Булгартрансгаз“ няма да може да сключи договор за предварително изпълнение с ГРРБ, докато няма решение по жалбата на декласирания „Аркад“

КЗК спря строежа на „Турски поток“ през България
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отказа на „Булгартрансгаз“ предварително изпълнение на договора с „Газово развитие и разширение в България“ (ГРРБ) за изграждане на продължението на руския газопровод „Турски поток“ през България. Това става ясно от днешното определение на антимонополния орган по Закона за обществените поръчки.

Така „Булгартрансгаз“ няма да може да подпише договор с предпочетения кандидат, който всъщност беше втори в класирането в търга.

В ГРРБ влизат „Консорцио Варна 1“ (учредено от „Бонатти“ С.п.А и „Макс Щрайхер“ С.п.А) и „Комплишънс дивелъпмънт“ С.А.Р.Л- клон България. Този консорциум се очакваше още първоначално да спечели милиардната обществена поръчка за изграждането на газопровода, тъй като през него прозират руски интереси. „Комплишънс дивелъпмънт“ е свързана с компанията на руския металургичен магнат Дмитрий Пумпянский - „Трубная металлургическая компания” (ТМК).

Строежът на разширението остава замразен докато КЗК се произнесе по жалбата на декласирания победител в търга за 2.286 млрд. лв. без ДДС – саудитския консорциум „Аркад“. Дружеството подаде жалба на 10 юни заради изненадващото му декласиране в полза на ГРРБ. В края на май „Булгартрансгаз“ се отказа от първоначалния си избор и обясни, че „Аркад“ е не е подал всички документи за сключване на договор в срок.

От решението на КЗК става ясно, че поръчката не застрашава важни държавни или обществени интереси и закъснението на изпълнението й няма да доведе до трудно поправима вреда. Определението може да се обжалва пред тричленен състав на Върховния административен съд в 3-дневен срок от съобщаването му на страните. 
Коментари: 0