КЗК ще проверява защо горивата не поевтиняха достатъчно

Това се случва след сигнал от прокуратурата

КЗК ще проверява защо горивата не поевтиняха достатъчно
2951 ~ 2 мин. четене

Точно година, след като Комисията за защита на конкуренцията приключи поредния си секторен анализ на пазара на горива, регуаторът отново ще се заеме да проверява цените по бензиностанциите.

Проверката е за установяване на евентуално извършени нарушения при определяне цените на масовите автомобилни горива по веригата производство/внос – съхранение – търговия на едро – търговия на дребно, както на отделните хоризонтални нива, така и по вертикала, от страна на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД, „Лукойл България“ ЕООД, „Сакса“ ООД, „Инса Ойл“ ЕООД, „Ромпетрол България“ ЕАД, „Еко България“ ЕАД, „Шел България“ ЕАД, „ОМВ България“ ООД, „НИС Петрол“ ЕООД, „Петрол“ АД и „Трейднет Варна“ ЕООД.

Повод за образуване на производството e постъпил сигнал от Върховна административна прокуратура (ВАП) относно несъответствието между значителния спад в цената на суровия петрол в световен мащаб (с 47.4% според Агенция Митници) през месец март и намаляването на цените на дребно на автомобилните горива в страната (с около 11%) в същия период.

На база представените общи усреднени данни, Комисията съпостави на седмична база (1-4 седмица на м. март) средните крайни цени на бензин и дизел при освобождаването им от данъчни складове и средните крайни цени на бензиностанциите, по видове горива. КЗК казва, че понижението на средните цени на дребно на бензин и дизел плавно следва понижението на средните цени на горивата при освобождаването им от данъчни складове. Въпреки това остават опасенията в публичното пространство, че същите са в несъответствие със значителния спад в цената на суровия петрол в световен мащаб и са в резултат на наличието на антиконкурентни практики на съответните пазари.

Затова предвид социално-икономическата значимост на горивата, поради прекия им ефект върху цялата българска икономика и прякото им въздействие по отношение на цените на стоките и услугите, предлагани на българския пазар, Комисията ще образува производство за евентуални нарушения.

Значителният спад на цената на петрола започна в началото на март и бе свързан с разпространението на COVID-19 и мерките и ограниченията, които държавите по света са предприели за недопускане на неговото разпространение. Цените на горивата в обектите за разпространение към крайни потребители (бензиностанции) реагираха на промяната на борсовата цена седмица по-късно, според анализа на Агенция Митници, представен от прокуратурата пред КЗК. Въпросната справка на агенцията бе първоначално предмет на коментар от страна на финансовия министър Владислав Горанов в ефира на Nova на 29 март. „Предполагам всеки бизнес изпитва трудности в момента, но видях една справка на страницата на Агенция митници, която показва анализ между цените, на които горивата излизат от данъчните складове и цените, по които се продават на бензиностанциите“, каза Горанов. По думите му разликата е десетки стотинки, между освободените количества с платен акциз от данъчните складове и цената, до която стигат на бензиностанциите.

Подкрепи Economic.bg