Да обуздаеш Covid-19 със смартфон: Опитът по света

Google и Apple се включиха с първото по рода си партньорство

Да обуздаеш Covid-19 със смартфон: Опитът по света

Снимка: Unsplash

1424 ~ 4 мин. четене
Все повече правителства по света лансират мобилни приложения в опит да намалят разпространението на коронавируса. Идеята е чрез проследяване на контактите на заразените пациенти здравните власти по-лесно да идентифицират другите хора, изложени на риск от инфекция и да ги поставят под карантина или под наблюдение.

Събирането на тези данни чрез смартфон изглежда много ефективно, но въпросът е какво означава това за поверителността на потребителите. Някои от инициативите използват Bluetooth, за да уведомяват хората, когато са били в близост до заразен с коронавирус, докато други използват данни за местоположението на база GPS сигнал, което обаче по-трудно се анонимизира.

Как изглеждат нещата по света – CNBC очертава основните инициативи по света

Европа 

В Европа са налице няколко проекта на платформи за проследяване на контакти в опит да се ограничи разпространението на Covid-19. 

Националната здравна служба на Великобритания например създава приложение за проследяване, базирано на Bluetooth. То събира анонимна информация и предупреждава, когато в близост има заразено лице. Уверението на властите е, че данните ще се обработват етично и сигурно, не повече от необходимото. 

Приложението се появява, след като по-рано изследователи от Оксфордския университет препоръчаха използването на такъв инструмент с цел забавяне на скоростта на разпространение на коронавируса. 

Освен във Великобритания, приложения се разработват и на други места, като Германия например. Припомняме, че от април подобен инструмент има и у нас – апликацията ViruSafe. 

Любопитното на Стария континент е стриктната регулация по отношение на използването на лични данни. Общият регламент за защита на личните данни (GDPR) влезе в сила през май 2018 г. Неговата цел е да овласти потребителите за това как се събира и използва информацията за тях и едновременно с това да върже ръцете на компаниите да не злоупотребяват. 

Неслучайно централният европейски регулатор по лични данни призова за създаването на единно общоевропейско приложение. 

САЩ 

Там тепърва предстои одобрение на технология за проследяване, но инициативи в тази посока вече име в някои щати. 

Единият от изследователските екипи е от Масачузетския технологичен институт. Той използва анонимни GPS данни и Bluetooth, за да регистрира взаимодействия между хората и да предупреждава, ако те влизат в контакт със заразен човек. Създателите настояват, че в разработването на Safe Paths се водят от правилото “поверителността на първо място”. 

Известни са и две други приложения – подкрепеният от университета на Станфорд Covid Watch и сиатълското CoEpi, което идва в партньорство с MIT и в унисон с техните стандарти при разработването на Safe Paths. 

Междувременно директорът на Центровете за контрол и превенция на заболяванията Робърт Редфийлд заяви, че САЩ трябва да въведат “много агресивно” проследяване на контактите в комбинация с тестове за справяне с пандемията.

Азия

Азия – мястото, където се смята, че е възникнала епидемията от коронавирус, и където без изненада са налице най-активните схеми за проследяване на цифрови контакти.

Миналия месец Сингапур представи приложение, което обменя Bluetooth сигнали на къси разстояния между телефони, когато потребителите са близо един до друг. Не след дълго властите заявиха, че ще направя изходния код на софтуер свободно достъпен за разработчиците по целия свят.

Южна Корея използва данни за местоположението на мобилния телефон за проследяване на контакти, докато правителството на Китай внедри приложения за проследяване с QR кодове, за да контролира движенията на хората. 

Има обаче сериозни опасения от потенциална за злоупотреба с технологиите и дали те не благоприятстват правителственото наблюдение. В случая на Сингапур здравното министерство се е опитало да разреши подобни опасения, твърдейки, че не събира лични данни или информация за местоположение.

Междувременно Индия също има приложение, което използва Bluetooth и данни за местоположението. Там също има критика за неясноти и възможни нарушения на личния живот.

Google и Apple

Миналата седмица Google и Apple обявиха, че работят заедно върху софтуер, който проследява контактите на “засегнати лица” чрез Bluetooth технология.

Мобилните операционни системи на двата технологични гиганта – Android и iOS, заедно задвижват над 99% от смартфоните в света. Това прави тяхното участие много по-значимо за проследяването на коронавируса, отколкото отделните усилия на което и да е правителство.

Google и Apple работят с представители на общественото здравеопазване за разработването на технологията. На първия етап от съвместната им инициатива е лансирането на инструменти за софтуерните разработчици. На следващия е предвидено изграждането на система за проследяване на контактите на база Bluetooth в собствените им операционни системи – това предполага, че хората ще могат да я използват, без да се налага да теглят приложение. Потребителите само ще трябва да получат достъп до функцията.

Google и Apple твърдят, че потребителите не трябва да се притесняват от нарушения на неприкосновеността на личния живот, тъй като компаниите няма да събират техните данни или информация за местоположението им.

“Поверителността, прозрачността и съгласието са от изключително значение в тези усилия и ние очакваме да изградим тази функционалност след консултации със заинтересованите страни”, заявиха в петък двете компании.

Подкрепи Economic.bg