Лавров отново настоя за гаранции от ЕК за „Турски поток” през България

Той смята, че проектът ще засили енергийната сигурност на страната

Лавров отново настоя за гаранции от ЕК за „Турски поток” през България

Снимка: БТА

Проектът за газопровод „Турски поток” открива възможности за изграждане на сътрудничество между Русия и България, необходимо е да се постигнат твърди гаранции от Европейската комисия, че съществуващите планове няма да бъдат осуетявани от Брюксел. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за списание „Международни отношения”.

„Очакваме положителната динамика на политическите контакти да засили практическото сътрудничество, най-вече в областта на енергетиката и търговията и икономиката. Освен това потенциалът е доста солиден - проектът за газопровода „Турски поток” открива широки възможности за съвместни усилия”, каза още министърът.

По думите му така на територията на България ще се засили енергийната сигурност, но с оглед тъжния опит на „Южен поток”, е необходимо да се постигнат твърди гаранции от Европейската комисия, че съществуващите планове няма да бъдат възпрепятствани от произволно решение на Брюксел.

Лавров не за първи път говори за гаранции от ЕК за „Турски поток”. Изборът на Русия накъде ще продъжли газопроводът - към  България или Гърция зависеше от гаранциите, които проектът ще получи от ЕС. 

„Добри перспективи за задълбочаване на сътрудничеството са свързани с решението на София да възобнови строителството на АЕЦ „Белене”. Русия разполага с всички необходими технологии и с дългогодишен опит за успешен рестарт на проекта. На този етап държавната корпорация „Росатом” обмисля възможни форми за участие в изграждането на атомната електроцентрала. Между другото, ще отбележа, че в периода 2017-2018 година „Росатом” вече осигури възможност за удължаване с 30 години на срока за експлоатация на 5-ти и 6-ти енергийни блокове на единствено действащата в страната АЕЦ „Козлодуй”, каза още Лавров.

Коментари: 0