Липсата на персонал принуди Tesla да стартира обучения за служители

Програмата на компанията включва шест професии, свързани с логистиката и четири, които се отнасят до ИТ технологиите

Липсата на персонал принуди Tesla да стартира обучения за служители

Снимка: Unsplash

984 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Американската компания за производство на електрически превозни средства Tesla Inc. разширява своята програма за обучения на квалифицирани работници за строящата се гигафабрика край Берлин, след като стана ясно, че концернът изпитва затруднения с намирането на работна ръка, съобщава Automotive News Europe.

Tesla планира да обучи около 150 работника в приблизително 10 индустриални и технологични професии, които ще намерят място в първата европейска фабрика на компанията, споделя Индустриално-търговската камара на Бранденбург (IHK), цитирана от берлинския вестник Berliner Zeitung.

В същото време, в имейл до Automotive News Europe, IHK посочва, че Tesla ще предложи обучение за 10 различни професии през тази година. Шест са свързани с логистиката, а четири – с ИТ технологиите.

Програмата за обучение трябва да започне още тази година, добавят от IHK.

Германските разпоредби изискват от компаниите да представят договори за обучение с IHK за проверки по въпроси като квалификация на обучаващите, работни места, право на отпуск и възнаграждение.

Въпреки закъсненията и липсата на окончателни разрешителни, гарантиращи откриването на фабриката, министърът на икономиката на Бранденбург Йорг Щайнбах заяви, че очаква производството да започне още тази година.

Tesla се сблъска със значителни затруднения по отношение на набирането на персонал за завода, след като местните медии многократно изтъкнаха негативното отношение на компанията към работниците, „грубото отношение“ и практиката „наеми и уволни“, които отблъскват потенциалните кандидати, изтъква изданието.

През юни Тобиас Марман, ръководител на отдела за подбор на персонал в завода на компанията в Берлин, представи две програми за обучение, в рамките на които кандидатите ще  бъдат запознати със задачи, свързани с организацията и управлението на материалния поток.

Програмата за обучение на ИТ специалисти вече е спомената на сайта на Tesla, като се очаква тя да стартира през септември тази година.

Обучението по логистика за кандидат-работниците ще продължи три  години.

И докато Tesla се опитва да привлече работници за своята местна гигафабрика, компанията се сблъсква с множество критики от страна на екоактивисти. В края на юни природозащитните групи Gruene Liga и NABU изгубиха дело, заведено срещу Tesla, относно предварителните тестове на функционалността на съоръжението. Германски съд обаче отхвърли техния иск.

Планираното тестване включва оборудването в цеха за боядисване, леярната и отдела за сглобяване на каросерии. Освен това предварително са одобрени инсталирането на резервоари за пречистване на отпадъчни води и системата за зареждане с гориво.

Преди това ръководителят на Tesla Илон Мъск разкритикува тромавата бюрокрация в Германия, която според него само затруднява въвеждането в експлоатация на завода.

Berliner Zeitung заяви, че фабриката на Tesla ще има положителен ефект върху Франкфурт на Одер, който се намира на 60 км източно от Груенхайде.

Според кмета Рене Вилке съоръжението има „значително“ въздействие върху нарастването на интереса към жилищното строителство и търговското пространство и градът  става все по-интересен за инвеститорите.

Подкрепи Economic.bg