Литва, Латвия и Естония създадоха първата зона за свободно пътуване в ЕС

Свободното пътуване е възможност за бизнеса да започне да се възстановява, каза премиерът на Литва

Литва, Латвия и Естония създадоха първата зона за свободно пътуване в ЕС

Снимка: БТА

1812 ~ 1 мин. четене

От полунощ Литва, Латвия и Естония отвориха границите помежду си, като така създадоха първата зона за свободно пътуване – без карантина, в рамките на Европейския съюз, в опит да дадат тласък на икономиките си, пострадали от пандемията, пише Reuters.

Гражданите на трите страни ще могат да пътуват свободно в региона, но всеки, влизащ от чужбина, ще подлежи на 14-дневна карантина. Решението на трите балтийски републики идва в момент, в който ЕС се опитва да убеди 27-те членки да отворят отново вътрешните си граници и да дадат рестарт на свободните туристически пътувания, но при спазване на определени правила едно, от които е носене на предпазни маски в самолетите.

Свободното пътуване е възможност за бизнеса да започне да се възстановява и това е надежда за връщане към нормалния начин на живот на хората“, заяви премиерът на Литва Саулиус Сквернелис. И в трите републики почти няма нови случаи на заразени с коронавирус, а от края на април властите в тях облекчиха мерките.

Припомняме, че преди дни Европейската комисия (ЕК) призова за отваряне на вътрешните граници на ЕС и връщане към нормалното пътуване в общността. „Туристическият сезон е обречен на пълен провал, ако не се либерализира по някакъв начин. Смятаме, че пътуванията извън Блока ще са забранени още дълго“, заявиха след заседанието си в сряда от Комисията.

Коментари: 0