Намаляването на ДДС-то за заведенията е пропаганда

Бившият зам.-финансов министър очаква този ход да се отрази негативно на бюджета, а бранша да не спечели

Намаляването на ДДС-то за заведенията е пропаганда

Снимка: Economic.bg/Архив

1632 ~ 2 мин. четене

Намаляването на ДДС-то за заведенията от 20 на 9% е пропаганда и по-скоро политически ход, отколкото действаща мярка. Такова мнение изрази Любомир Дацов, член на Фискалния съвет и бивш заместник-министър на финансите в интервю за „Нова телевизия“ по повод обещанието на министър-председателят Бойко Борисов към ресторантьорите да се намали данъчната ставка за бранша.

„Трябва да има комплексен план за подпомагане на икономиката и мерките, които се предприемат трябва да бъдат хоризонтални, а не секторни“, каза Дацов. Според него мярката ще породи отрицателна конкуренция между секторите. „От тази мярка ще загуби бюджетът, а сектора едва ли ще спечели много“, каза още той.

По думите на бившия за.-министър на финансите в България в момента няма нито средносрочен, нито дългосрочен план за справяне с рецесията, която започва.

Не на такова мнение е депутатът от ДПС Йордан Цонев. Според него намаляването на ДДС-то за един сектор, който е „поставен на ръчна спирачка“, със заповед, няма да изпразни хазната. „Аз много години съм подкрепял тезата, че ДДС не трябва да се пипа. В конкретния случай обаче това е политическо решение“, заяви Цонев в интервю за „Нова телевизия“.

На въпрос дали не трябва да се мисли за уеднаквяване на ДДС за всички сектори, депутатът от ДПС каза: „Намаляването на ДДС за ресторантите няма да има кой знае каква щета за бюджета, но ако говорим за намаляване на ставката с 2% например за всички сектори, то това ще доведе до загуби от около 2 млрд. лв. за бюджета. Тези средства трябва да се компенсират по някакъв начин – от другите данъци например, но на този етап не мисля, че това е добре да се прави“.

Попитан дали намаляване на ДДС-то за заведенията няма да отвори „вратички“ за всички, които искат да избегнат закона, Йордан Цонев беше категоричен, че опасност от данъчни измами винаги има и то по цял свят, но затова били контролните органи.

Коментари: 0