Литва провежда парламентарни избори

Предвидени са 32 000 предпазни костюма, с които служители да посетят хората под карантина, за да гласуват

Литва провежда парламентарни избори 6 Снимки

Снимка: БТА

2753 ~ 1 мин. четене

Днес се провеждат избори за нов парламент в Литва и с цел да се минимализира риска от разпространението на коронавируса, властите призовават хората да носят свои химикалки, с които да упражнят правото си на глас.

Литовският съюз на селяните и зелените - партия, която предвожда коалиция с три по-малки формации - се надява да остане на власт в най-южната балтийска република. Според социологически проучвания тя има крехка преднина пред опозиционната консервативна партия Съюз „Отечество“ - Литовски християндемократи.

Много литовци се оплакват, че правителството не е направило нищо, за да помогне на компаниите по време на карантината през пролетта. Безработицата скочи от 9% през февруари на над 14% през октомври. Други казват, че стриктните здравни регулации, фокусирани върху борбата с вируса, са оставили хиляди други пациенти без достъп до здравни услуги.

Правото си на глас могат да упражнят и хората, които се намират под карантина в момента. За целта са осигурени 32 000 защитни костюми за служителите, които ще посетят хората, които са под карантина.

 

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg