Лондон има 48 часа да сключи сделка с Брюксел

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер се притеснява, че другата седмица може да падне правителството на Тереза Мей

Лондон има 48 часа да сключи сделка с Брюксел
1316 ~ 3 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
Британското правителство има по-малко от 48 часа, за да се съгласи с подготвения текст, който позволява да се сключи сделка за Brexit. В противен случай преговорите няма да преминат към следващата фаза. Това обяви Мишел Барние, главният преговарящ по Brexit от страната на Европейския съюз, цитиран от Guardian.

Малко след това говорителят на Европейската комисия предупреди, че абсолютният краен срок е в полунощ в неделя и няма никакъв шанс той да бъде удължен. Комисията е готова да приеме отново в Брюксел британския премиер Тереза Мей в рамките на този срок, включително в неделя.

От следващия понеделник започва същинската работа по подготовката на заседанието на Европейския съвет, което ще се проведе в края на другата седмица. На това заседание на държавните и правителствените ръководители от ЕС трябва да бъде решено дали да се премине към втората фаза на преговорите - за бъдещите отношения с Лондон. Това може да стане само при отчитането на "достатъчен напредък" в преговорите досега. През октомври ЕК обяви, че преговорите са в задънена улица.
Мишел Барние информира посланиците на ЕС, че от „Даунинг стрийт“ 10 са му казали, че е разработено потенциално решение, което би могло да удовлетвори както Северна Ирландия, така и Република Ирландия, но все още не е подписана от нито един от засегнатите страни.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обаче се опасява, че правителството на британската министър-председателка Тереза Мей може да падне още идната седмица, ако няма споразумение с ЕС в преговорите за Brexit, пише вестник "Телеграф". И за да не се случи това, той е бил готов да удължи срока, в който Мей да намери решение на спора за границата с Ирландия, до четвъртък.

„Не разполагаме с безкрайно много време, всеки изгубен ден прави нещата по-трудни. Жан-Клод Юнкер е роден оптимист, това винаги му е било от полза в политическата му кариера, но в този случай са необходими двама“, заяви говорителят на ЕК. По-рано тази седмица Юнкер прие Мей, но след разговора им, продължил над четири часа, двамата се разделиха без постигнато съгласие.

За петък вечерта е насрочена среща на дипломатите от 27-те държави членки, но тя ще се състои, само ако Великобритания постигне споразумение с пробританската Демократичната юнионистка партия (DUP) в Северна Ирландия за намиране на решение, с което да се избегне определянето на твърда граница през остров Ирландия.

Имаше признаци, че е постигнат напредък към сключване на сделка за решаването на този проблем. На пресконференция ирландският премиер Лео Варадкар заяви, че британският премиер Тереза Май му е казала, че ще се върне с нови предложения по-късно в сряда или четвъртък.

Ако Великобритания не успее да постигне съгласие за съвместна позиция с Европейската комисия до петък, държавите членки са казали на Барние, че няма да имат време да изпратят предложенията до столиците си за одобрение преди критичната европейска среща на Съветите през следващата седмица.

При този сценарий лидерите отново ще заявят, че е постигнат недостатъчен напредък по въпросите за правата на гражданите, финансовите ангажименти и ирландската граница – все въпроси, чието разрешаване е задължително, преди да се тръгне към търговски преговори и уреждане на преходен период за Великобритания.

Неуспехът при задвижването на преговорите през декември означава, че условията на преходния период могат да бъдат обсъждани едва след следващата среща на върха на лидерите на Европейския съюз през март. В този период ключови компании в Обединеното кралство ще трябва да вземат решения относно местоположението си и инвестициите в страната.

Възможно е разбира се лидерите да свикат извънредна среща на върха през януари или февруари и да обсъдят условията на преходния период. Но колкото повече британското правителство бави своите предложения и съответно яснотата около търговските условия след март 2019 г., толкова последиците за британската икономика ще бъдат по-големи, смята Guardian.

Варадкар заяви, че има "възможност за маневриране" за постигане на добра сделка преди срещата на върха на Европейския съвет следващата седмица. „След като се консултирахме с хора в Лондон, разбрахме, че Мей иска да се върне при нас с текст тази вечер или утре. И очаквам да се придвижим напред, ако бъде възможно - през следващата седмица“, каза ирландският премиер.

Той заяви, че „е съгласен да разгледа всеки текст с положително и открито отношение“ и отвори възможността за примирие с Демократичната юнионистка партия с това.
Подкрепи Economic.bg