Лондон официално предупреди фирмите да се готвят за твърд Brexit

По-късно днес британската митническа служба ще обнови съветите си към бизнеса

Лондон официално предупреди фирмите да се готвят за твърд Brexit

Лондонското сити

Снимка: Pixabay

Британските компании, които търгуват със страни членки на ЕС, вече трябва да започнат подготовката за твърд Brexit – без споразумение за бъдещите отношения между Лондон и Брюксел след 29 март 2019 г. Правителственото предупреждение към бизнеса дойде от финансовия министър Мел Стрийд.

„Моментът е сега, призоваваме фирмите да действат”, заяви той и добави: „Тези, които осъществяват внос или износ с ЕС, при малко вероятния случай да няма споразумение в края на март ще трябва да предприемат определени стъпки. Те обаче трябва да го направят още сега”.

По-късно днес британската митническа служба ще обнови своя набор от съвети как компаниите трябва да се подготвят за твърдия Brexit. Въпросният набор беше представен още през октомври.

Вероятността споразумението, договорено от британския премиер Тереза Мей с Брюксел, да не бъде ратифицирано от британския парламент става все по-голяма с всеки изминал ден. Причината е голямото разделение, както между британските депутати, така и между министрите. Разколът се дължи на факта, че някои от тях настояват Обединеното кралство да реализира твърдия Brexit, докато други предпочитат споразумението с ЕС да бъде променено, за да е по-благоприятно за Лондон. Тъй като обаче европейските лидери не са склонни да предоговарят документа, най-вероятната възможност е Островът да се отцепи от Блока без споразумение.
Коментари: 0