Лондон повиши до максимум опасността от терористична заплаха

На помощ могат да бъдат извикани 5000 военни

Лондон повиши до максимум опасността от терористична заплаха
728 ~ 1 мин. четене
Опасността от нова терористична атака във Великобритания очевидно е висока, защото премиерът Тереза Мей повиши степенна до максимално високото от петте нива – „критично“, съобщава Reuters. За последен път на това ниво заплахата е била през юни 2007 г., когато имаше заплахи за взривяване на коли бомби в Лондон, последвани от инцидент на летището в Глазгоу, когато джип се вряза в сградата и предизвика пожар.

Освен това Тереза Мей обяви, че армията може да бъде изкарана да охранява някои ключови места, а военни - да бъдат разположени за сигурността на масово събиране на хора като концерти или спортни състезания. Според преценката на местните власти и органи на реда на помощ може да бъдат извикани до 5000 военни.

Британски медии допълват, че според тяхна информация е обявена и мобилизация в редиците на полицията, която се ръководи от Националния полицейски координационен център. Той има право да изтегля служители от провинциалните и по-спокойни селища и райони и да ги командирова в Манчестър, Лондон и други големи градове.

Мей обясни, че независимата комисия в МИ5, която определя степента на заплаха от терор, е препоръчала тя да бъде повишено от досегашната "остра", означаваща, че има висока степен на вероятност от атентат. "Заключението сега е, че нивото на заплаха трябва да е още по-високо.

Замяната с военни на полицаите, охраняващи ключови обекти, ще освободи персонал за повече патрули по улиците, обясни премиерът.
Подкрепи Economic.bg