Тръмп иска да продаде половината петролен резерв на САЩ

Америка вече не е зависима от вноса, а американският президент иска да използва парите

Тръмп иска да продаде половината петролен резерв на САЩ
5066 ~ 2 мин. четене
Администрацията на американския президент Доналд Тръмп има намерение да продаде половината от Стратегическия петролен резерв на САЩ. Тази мярка, целяща да вкара допълнителни средства в хазната, е записана в Закона за бюджета, който трябва да влезе в сила от началото на фискалната 2018 г., която започва на 1 октомври.

Според предложението освобождаването на запасите ще продължи 10 години, като планът е на ден да се продават около 95 хил. барела петрол. Очакванията са през първата година в бюджета да влязат 500 млн. долара, а през следващите години сумата да нарасне.

Предложението на Доналд Тръмп за продажбата на половината от стратегическия петролен резерв на САЩ подчертава спада в зависимостта на САЩ от петролния внос, пише Reuters. Конгресът създаде петролния резерв през 1975 г. заради петролното ембаргото, което арабските страни членки в ОПЕК плюс Египет, Сирия и Тунис) налагат на САЩ. Освен създаването на резерва, тогава се въвежда и забрана за износ на американски петрол, която падна едва през 2016 г.

Стратегическият петролен резерв на САЩ в момента разполага с около 688 млн. барела суров петрол, който се съхранява в силно охранявани подземни пещери в Луизиана и Тексас.

През декември 206 г. Конгресът одобри продажбата на суров петрол от резерва на стойност 2 млрд. долара за период от три години, като парите се използват за ремонт и поддръжка на хранилищата. През януари Министерството на енергетиката на САЩ продаде 6.4 млн. барела и още 10 млн. барела през февруари.

Разрешаването на износа и продажбата на резерва станаха възможни благодарение на шистовата революция в страната. През последните пет години, благодарение на шистовия петрол, производството на суровината в САЩ се е повишило с 49%. Бумът започна в началото на това десетилетие, а благодарение на шистовите полета вносът е сведен до минимум – понякога той пада до едва 7 млн. барела.

"Съединените щати определено не се нуждаят от толкова много от стратегическия си резерв, тъй като в момента вносът им е много нисък", каза Амрита Сен от консултантската компания Energy Aspects, цитиран от Reuters.

Според предложението, записано в Закона за бюджета, сумата от продажбите на петрол от стратегическия резерв ще достигне своя връх през 2027 г. – 3.9 млрд. долара. А между 2018 и 2017 г. общо в бюджета трябва да са влезли 16.6 млрд. долара.
Коментари: 0