Moody`s понижи кредитния рейтинг на Китай

Агенцията предприема такъв ход за първи път от 30 години

Moody`s понижи кредитния рейтинг на Китай
576 ~ 1 мин. четене
Международната агенция Moody's Investors Service понижи с едно ниво кредитния рейтинг на Китай – нещо, което не се бе случвало от 30 години. Дългосрочната оценка по дълга на азиатската държава е свален от Aa3 на A1, предава Reuters. Като причини са изтъкнати забавянето на растежа на икономиката и бързото нарастване на публичния дълг на страната.

 Китайското правителство има проблеми и с нарастващия финансов риск, предизвикан от дългогодишната политика да се стимулира кредитирането в страната. Това доведе до бурен ръст в цените на жилищата и финансовите пазари.

Понижението отразява очакванията на Moody's, че финансовата мощ на Китай ще еродира през следващите години, като дългосрочният дълг ще продължи да нараства, докато потенциалът за икономически растеж ще намалява, пише в мотивите на агенцията.

Министерството на финансите на Китай коментира понижението на рейтинга, заявявайки, че Moody`s „надценява рисковете за икономиката“ и се позовава на „неподходяща методология“.

Виждането на Moody's, че нефинансовият дълг на Китай ще нарасне бързо и правителството ще продължи да поддържа икономически растеж чрез стимулиращи мерки, надценява трудностите, пред които е изправена китайската икономика и подценява способността на китайското правителство да задълбочи структурните реформи, свързани с търсенето и предлагането, пише в съобщението на финансовото министерство.

Тази година лидерите на Китай определиха ограничаването на финансовите рискове и балонът при активите като най-голям приоритет. Същевременно обаче властта предприе твърде предпазливи мерки, за да избегне понижаване на икономическия растеж, леко повишаване на краткосрочните лихвени проценти и засилиха регулаторния надзор, пие Reuters.

Необходимостта Пекин да изпълни официалните цели за растеж вероятно ще направи икономиката все по-зависима от стимулите, казва Moody`s.
Подкрепи Economic.bg