Лондон ще помага на Източна Европа чрез фонд

Британският \"Фонд добро управление\" е в размер от 20 млн. паунда

Лондон ще помага на Източна Европа чрез фонд
112 ~ 1 мин. четене
Британският премиер Дейвид Камерън реши да стартира създаването на "Фонд за добро управление" в размер на 20 милиона паунда /$ 30 млн./ за Източна Европа, предаде БГНЕС. Това съобщава агенция Прес Асосиейшън, цитирайки британски правителствени източници, този механизъм е "дългосрочна инвестиция за предотвратяване на следваща Украйна".

Средствата ще се използват за осигуряване на техническа помощ в широк кръг от области, включително борбата с корупцията, реформата в полицията и съдебната система, модернизация на банковия сектор и данъчна реформа.

Схемата първоначално ще се съсредоточи върху Грузия и Молдова, а също върху Сърбия и Босна и Херцеговина, като ще продължи да помага на Украйна, посочва агенцията.
Инициативата се базира на фонда, основан от британския премиер Маргарет Тачър след падането на Берлинската стена, за подпомагане на Полша и други страни от бившия съветски блок в прехода към демокрация и пазарна икономика. Новият механизъм на Лондон ще трябва да укрепи демократичните институции в Източна Европа.

Коментари: 0