Лозенец посреща туристите с чисто море

Модернизират още пречиствателни станции по Черноморието

Лозенец посреща туристите с чисто море

Разширението на пречиствателната станция в Царево, която ще гарантира чисти морски води в Лозенец, ще бъде готово до дни. Информацията съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева по време на посещенето си в Бургас.

Тя участва в работна среща, част от кампанията „Региони в растеж“. Форумът се организира от в. „24 часа”, със съдействието на най-голямата работодателска организация КРИБ и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия, предаде Kmeta.bg.

„Строително-монтажните работи при разширението на пречиствателната станция вече са приключили и оборудването е доставено. Очаква се то да бъде монтирано напълно и да се проведат задължителните проби”, обясни министър Василева.

Тя припомни, че съоръжението се изгражда благодарение на отпуснатите от Министерството 750 хил. лв., осигурени от ПУДООС (Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда). С пускането на съоръжението в експлоатация ще се реши дългогодишния проблем със замърсяването на черноморските води в Лозенец.

По думите на министър Василева ще бъдат заделени средства за водно пречистване и на други части по Черноморието. В момента предстои модернизацията на пречиствателната станция в комплекс Златни пясъци.

„Вече отправихме покана и към община Приморско, която да подготви проект за модернизация на пречиствателната станция. Очакваме общината да представи проектното си предложение, за да кандидатства. Ще подкрепим изграждането на пречиствателната станция и в Айтос”, допълни министърът на екологията.

Ивелина Василева уточни, че процедурата, която МОСВ е стартирала, е в размер на 117 млн. лв. Приключила е оценката и на фазираните проекти.

„Имаме забавени проекти от предходния програмен период, които са на стойност 234 млн. лв. По тях бяха платени близо 280 млн. лв. за първата фаза и сега осигуряваме останалите 234 млн. лв., за да могат те да бъдат приключени успешно. Ако не беше реализирана тази възможност, общините щяха да бъдат изправени пред една много трудна задача и да се наложи да осигурят тези средства от собствените си бюджети”, обясни Василева.

Коментари: 0