11 любопитни факта за Уорън Бъфет

На 11 години той купува първите си акции

11 любопитни факта за Уорън Бъфет
Уорън Бъфет е третият най-богат човек в света, след основателя на "Майкрософт" Бил Гейтс и на Зара Амансио Ортега. Оракулът от Омаха притежава 65 милиарда долара.

Той е един от най-иконичните инвеститори на съвремието и е сред любимците на инвестиционната общност заради своята скромност, естествено поведение и щедрост.

Съществуват множество легендарни истории за Уорън Бъфет, повечето доста разпространени, друга част съвсем малко известни.

Вижте 11 интересни факта за него:

11. Той започва да следи инвестиционния пазар, когато е 11-годишен. Тогава купува и първите си акции. Още на тази крехка ученическа възраст, когато повечето деца мечтаят да са спортисти, учители или космонавти, той е знаел, че иска да стане инвеститор.

10. Като тинейджър, Бъфет изкарва по 175 долара седмично. Тогава за времето си тези пари са повече, отколкото изкарва за същия период неговия учител, например. От какво идват парите. Бюфет разнася вестници, продава пощенски марки, използвани топки за голф.. Човек с инициатива.

9. Милиардерът все още живее в къщата си в Небраска, Омаха, която купува през 1956 г. за 31 500 долара. Днес подобен имот в квартала струва над 2 млн. долара.

8. Бюфет няма на бюрото си компютър. Не използва и смартфон, а сгъваем мобилен телефон от аналоговата ера. За целия си живот е изпратил само един имейл - на един от шефовете в "Майкрософт" - Джеф Райкс.

7. Той е легендарен с това, че не спазва здравословна диета и пие Кока-Кола всеки ден. Сам е разказвал, че консумира поне 2700 калории на ден, от които четвърт е газираната напитка. Често закусва със сладолед.

6. Никога не е късно да станеш богат. Той е изкарал над 99% от богатството си, след като е навършил 50 години.

5. Ако сте инвестирали 1000 долара във фонда на Бъфет Berkshire Hathaway през 1964 г., когато той поема управлението, то днес тези пари ще са се превърнали в 13 млн. долара.

4. Бъфет живее скромно, но е сред най-големите дарители в света и окуражава и други предприемачи и богати хора да даряват за благотворителност. През 2010 г. заедно с Бил и Мелинда Гейтс той създава инициативата The Giving Pledge (Обет за даряване). Тримата призовават най-богатите хора в света да дарят по-голямата част от парите си за различни каузи. С годините в инициативата се включват Марк Зукърбърг, Сара Блейкли, Лари Елисън и още 154 богати хора.

3. През юни 2016 г. Бюфет счупи рекорда за най-голямо единично дарение, който преди това също бе негову като дари 2,9 млрд. долара за благотворителност.

2. От 2000 г. насам всяка година се провежда търг с наддаване, като победителят обядва с Уорън Бюфет. Парите отиват за благотворителна фондация GLIDE. Победителят може да доведе до 7 човека със себе си, които да обядват с инвеститора в стек ресторанта Smith & Wollensky в Манхатън. Последният победител даде почти 3,5 млн. долара за обяда с Оракула от Омаха.

1. Уорън Бюфет не вярва, че парите са еквивалент на успеха. Той казва: "Аз меря успеха по това колко ме обичат хората. А най-добрият начина да си обичан е да си мил и обичлив".
Коментари: 0