Кои са в Клуб 10 млрд. долара

Вижте 8-те най-големи стартъп компании в САЩ

Кои са в Клуб 10 млрд. долара

В последните години видяхме възхода на много частни компании, които достигнаха оценки от над милиард долара. Те получиха името "unicorns" - „еднорози“.

Но някои от еднорозите продължиха своя възход и вече струват по над 10 милиарда долара. Сега вече те са наричани от анализаторите  "decacorns". 

Вижте компаниите, стартирали през последните години с малко пари от основателите и много финансиране от външни инвеститори, които вече са декакорни – или почетните членове на т.нар. „Клуб 10 милиарда долара”.

Те са 8 на брой и са познати на почти всеки по света.

8. Dropbox – 10 млрд. долара


Основател и директор Дрю Хюстън

Компанията достигна оценка от $10 млрд. през 2014 г., след пореден кръг на финансиране от 617 млн. долара. Сега се е фокусирала върху бизнес клиентите с новата си услуга Dropbox Enterprise.

7. Pinterest – 10,47 млрд. долара


Директор Бен Силбърман

През май 2015 г. Pinterest набра финансиране от $533 млн. от инвеститори като Andreessen Horowitz, First Mark и Goldman Sachs, което повиши оценката на компанията до $10.47 млрд. Платформата има над 100 млн. месечни активни потребители. В последните месеци във фокуса й са пазари извън САЩ като Великобритания, Франция, Германия, Япония, Бразилия.

6. SpaceX- 12 млрд. долара


Основател и директор Илън Мъск

След набирането на 1 млрд. долара финансиране от Fidelity и Google през януари 2015 г., SpaceX достигна стойност от 12 млрд. долара. По-малко от година по-късно компанията написа история, като изстреля ракетата си Falcon 9 в космоса, спусна сателит и се приземи обратно на земята. 2016 г. бе по-трудна, една от ракетите на компанията се взриви при тестовете, бе разрушен и един от сателитите на Facebook, които тя трябваше да достави в космоса. Компанията отложи някои от бъдещите си проекти като изстрелване на по-тежка ракета и на астронавти на НАСА, което се очаква през 2018 г.

5. WeWork – 16,9 млрд. долара


Основатели Мигел МакКелви и Адам Нюман

Компанията за споделено работно пространство набра пореден кръг от финансиране от 690 млн. долара през октомври и оценката й надмина 16 млрд. долара. Така тя е петата най-голяма стартъп компания в САЩ.

4. Snap Inc. – 18,19 млрд. долара


Основател и директор Ивън Шпигел

През ноември Snap Inc. — преди това Snapchat — подаде заявление за първично публично предлагане на борсата, което може да оцени компанията на 25 млрд. долара. Очаква се тя да стане публична в началото на пролетта. През 2016 г. Snap реши да се разшири от чат-платформа и да навлезе в хардуера, пускайки очила с камера Spectacles.

3. Palantir – 20,53 млрд. долара


Директор Алекс Карп

Стартъпът за набиране на данни работи в доста голяма секретност, финансиран от фонд за инвестиции на ЦРУ. Твърди се, че работи в тясно сътрудничество с американското правителство в случаи като лицево разпознаване на заподозряни, например при залавянето на бомбаджиите от Бостънския маратон.

2. Airbnb – 30 млрд. долара


Продуктов директор Джо Гебия, технически директор Нейтън Блехарчик и главен изп. Директор Брайън Чески

Стартъпът, който разби туристическия бизнес с отдаването на жилища под наем за кратки периоди, имаше трудна 2016 ., но все още е номер 2 в САЩ. През август компанията получи 850 млн. долара финансиране, но малко по-късно бе въвлечена в правни битки в Сан Франциско и Ню Йорк относно отдаването на жилища при отсъствието на собственика.

1. Uber – 68 млрд. долара


Директор Травис Каланик

Uber е най-скъпият стартъп в САЩ и в света, изпреварвайки дори китайската Xiaomi с над 20 млрд. долара.

През 2016 г. компанията набра 3,5 млрд. долара от инвестиционен фонд от Саудитска Арабия и още 2 млрд. долара като заеми. Освен това сключи значима сделка с шефа на китайския си конкурент Didi Chuxing. Didi направи инвестиция от 1 млрд. долара в Uber global и придоби клона на Uber в Китай в мега сливане за 35 млрд. долара.

В момента компанията е фокусирана върху тестовете на самоуправляващи се автомобили и битката с конкуренти от Югоизточна Азия.

Коментари: 0