31 май - Световен ден без тютюнев дим

Тази година мотото е \"Спрете незаконната търговия с тютюневи изделия\"

31 май - Световен ден без тютюнев дим
5046 ~ 2 мин. четене

31 май е обявен за Световен ден без тютюнопушене по инициатива на Световната здравна организация (СЗО). В целия свят на този ден се показват рисковете за здравето, свързани с употребата на тютюн и се апелира за ефективна политика, която да намали нивата на потребление.

Денят се отбелязва от 1988 г. насам. Тази година мотото на Световния ден без тютюн е "Спрете незаконната търговия с тютюневи изделия".

По данни на Световната здравна организация глобалната епидемия от тютюн годишно води до смъртта на около 6 млн. души, от които над 600 хил.  непушачи умират от излагане на вторичен тютюнев дим. При липса на действие до 2030 г., епидемията ще доведе до смърт на повече от осем млн. души. 

В момента в света на всеки 10 възрастни, умира един пушач. Повече от 80% от тези предотвратими смъртни случаи ще са сред хората, живеещи в страните с ниски и средни доходи. Тютюнопушенето е най-разпространеният рисков фактор за повече от 25 заболявания, които биха могли да бъдат предотвратени. 

През 2014 г. в изпълнение на чл. 6 ("Въвеждане на ценови и данъчни мерки за намаляване на търсенето на тютюн") от Рамковата конвенция за контрол на тютюна, СЗО призовава страните за изпълнение на данъчни и ценови политики спрямо тютюневите изделия, което ще помогне за намаляване нивото на потребление на тютюн, пише БГНЕС. Данни на СЗО от проведени изследвания показват, че увеличението на данъците е особено ефективна мярка за намаляване нивата на употребата на тютюн сред групите с по-ниски доходи, както и за предотвратяване пропушването сред младите хора.

Световната здравна организация и Европейската комисия продължават да следват всеобхватна политика за контрол на тютюнопушенето. От 1 юни 2012 г. в България е забранено тютюнопушенето в закритите обществени места, включително обществения транспорт и в закрити работни помещения. 

Подкрепи Economic.bg