Македония и Гърция са направили „стъпки“ в спора за името

Гръцката делегация е предложила географското понятие да е слято с „Македония“

Македония и Гърция са направили „стъпки“ в спора за името
Македония и Гърция са направили „стъпки“ към решаването на спора за името. Това каза гръцкият външен министър Никос Коцияс, който днес имаше среща с македонския си колега Никола Димитров по темата. От брифинга след преговорите не става ясно точно какви са тези „стъпки“.

Стана обаче ясно, че Македония не е склонна географското определение и думата „Македония“ да бъдат следи. Гърция предлага името на западната ни съседка да бъде или „ГорнаМакедони“ или „НоваМакедония“.
„Ако се изговори бързо, може да се изгуби, да не звучи като „Македония“, така че мисля, че това е сериозен аргумент и за себе си мога да намеря много аргументи да обясня защо вероятно не е най-доброто решение", каза цитира го да казва Никола Димитров по време на общата пресконференция, цитиран от БНР.

На срещата присъства и специалният посланик на ООН Матю Нимиц. „Това, за което постигнахме съгласие, е помежду ни, а Нимиц ще напише текст, който да бъде пратен до Съвета по сигурност и Общото събрание на ООН, каза Коцияс. До голяма степен се съгласихме какво искаме в бъдеще, коментира Коцияс.

"Совалката" в преговорите за името идва след засилена активност през февруари, когато управляващи в Скопие и Атина дадоха сигнал, че са направили известен пробив по въпроса за името.

След успеха обаче имаше и застой, когато македонският премиер Зоран Заев обяви, че Македония е готова за смяна на името и добавяне на "географски маркер" към него съгласно исканията на Гърция, но не и на промяна в конституцията, за която кабинетът на Алексис Ципрас също настоява. Мярката според правителството в Атина ще гарантира, че Македония няма да има териториални претенции към Гърция.

За македонските власти според официални източници, цитирани в македонски медии, е важно спорът за името да бъде в най-общи линии решен до края на май, а окончателно изчистен до юни, за да може Скопие да получи покана за членство в НАТО.
Коментари: 0