Марешки заплашва да поиска оставката на Каракачанов

Лидерът на „Воля“ настоява да не се дават милиарди за бойна техника

Марешки заплашва да поиска оставката на Каракачанов
1092 ~ 2 мин. четене
Зам.-председателят на Народното събрание и лидер на партия „Воля“ Веселин Марешки ще поиска оставката на военния министър Красимир Каракачанов, ако той не оттегли одобрените вече от правителството проекти за модернизация на армията на обща стойност 3.3 млрд. лв. Парламентарната група на партията дори внесе в деловодството на НС проект за решение, с който се налага мораториум върху разходите за въоръжаване – конкретно върху проектите  „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада“ и „Придобиване на нов тип боен самолет“.

Основните ни мотиви са, че най-бедната държава в ЕС не може да си позволи на този етап да отделя милиарди левове за армията, при положение, че фалират болници, че няма пари за по-високи пенсии, за заплати на учители, лекари, медицински сестри и т.н. Нужен е комплексен подход за модернизиране на армията, а не покупки на парче, без ясна стратегия и ефективност, се казва в мотивите на „Воля“ към решението.

В съобщението „Воля“ напомня, че основното предизборно обещание на Каракачанов и на колегите му от „Обединени патриоти“, беше за високи пенсии като още през 2016 г. заявиха, че парите за тях ще се вземат от намалени разходи за оръжие. Влизайки в парламента, много бързо забравиха това с оправданието, че няма пари. Сега се оказва, че военният министър е повече загрижен за нови луксозни играчки, отколкото да спазва обещанието си пред хората, които му се довериха и го изпратиха във властта, пише в партийната позиция.

Партията на Марешки смята, че предвидените пари за отбрана могат да се дадат за здравеопазване, за училища, за вътрешен ред и сигурност, за пенсии. Отново лекари и медицински сестри са без заплати и протестират, Терминал 2 продължава да е пълен с бягащи от България млади хора, полицията изнемогва и не може да се справи с елементарни битови престъпления, а да не говорим за зейналите кратери по улиците във всички градове. На този фон ние си позволяваме да харчим милиарди левове за техника, която съвсем скоро няма кой да управлява. За нас това е предателство на националния интерес, пишат още от „Воля“.
Коментари: 0