Марияна Николова с идея за българско меню в хотелите

Според нея кулинарията е важна част от цялостния ни туристически продукт и е удачно да се акцентира на родните храни

Марияна Николова с идея за българско меню в хотелите

Снимка: Министерство на туризма

Министърът на туризма Марияна Николова представи пред Асоциацията на екскурзоводите в България идеята си за въвеждане на традиционно българско меню в хотелите и ресторантите в курортите. Според нея кулинарията е важна част от цялостния ни туристически продукт и е удачно да се акцентира на родните храни и туристите да могат да се ориентират, че това е типичната за страната кулинария, на национално и местно ниво.

Търсим решения за подпомагане на хората, заети в сектор туризъм, включително и екскурзоводите, защото без тях няма как да предложим на посетителите качествена туристическа услуга, заяви  заместник министър-председателят и министър на туризма Марияна Николова по време на срещата си с Асоциацията на екскурзоводите в България, съобщиха от Министерството на туризма.

По време на срещата вицепремиерът представи пред събеседниците си нотификацията от Европейската комисия (ЕК) за одобрение на целево субсидиране на чартърните полети, организирани от туроператорите до България. Одобрението на схемата от Комисията беше задължително условие за прилагане на правителствената антикризисна мярка, с която се отпускат по 35 евро за всяка седалка от чартърна линия превозваща туристи до страната.

Министър Николова информира още, че туроператорите могат да се възползват от мярката 60:40, която за туристическия сектор е 80:20, тъй като допълнително се одобряват 290 лева на заето лице. Единствено за нашия отрасъл мярката отчита специфики в сезонния му характер, взети са предвид индикациите, подадени от различни организации, разясни тя.

От своя страна представителите на асоциацията обясниха пред министъра тежката ситуация, в която се намират в момента поради кризата от Covid-19 и че голяма част от екскурзоводите у нас са без доходи от месец март. Според тях фокусът при рекламата не трябва да бъде само върху летните ни курорти, но и върху културно-историческия туризъм, който става все по-търсен. В отговор на техните искания министър Николова поясни, че тя ще работи България да бъде дестинация за четири сезона и че ще защитава всякакви финансови предложения, за да бъдат подпомогнати екскурзоводите.

Коментари: 0