Мария Габриел: Напредъкът на обществото се дължи на иновациите

Бизнесът е отговорен най-много за развиването на \"умните\" градове

Мария Габриел: Напредъкът на обществото се дължи на иновациите
Автор: Мариела Желязкова

Трябва да бъдем новатори. В действителност напредъкът на обществото и икономиката се осъществява чрез иновациите и чрез работата на иноваторите. Обществото и икономиката ни се нуждаят от тях, защото няма умни градове, няма умни домове без иноватори и иновации. Това заяви Мария Габриел, еврокомисар с ресор „Цифрова икономика и общество" по време на конференция „Умни градове, умни домове, умни идеи“. Тя се включи на запис в пресконференцията.

Тя смята, че взаимосвързаните устройства са в основата на интелигентните градове, на автоматизираните автомобили, на нашите домове, където  можем да имаме свързани домакински устройства и така от смартфона да пуснем дистанционно климатика след горещ летен ден.

Мария Габриел обясни, че Европа има своето лидерство при интелигентните градове, а нейните политики пряко подпомагат технологичните иновации. "От една страна е партньорството за цифров преход, чиято цел е да предостави по-добри обществени услуги на гражданите и да създаде възможности за бизнес. От друга страна е инициативата WiFi4You, която е приоритетна за мен, защото ще даде възможност на до 8000 европейски общини да оборудват своите обществени пространства с безплатен интернет“, разкри още по темата българският еврокомисар.

В заключение Мария Габриел допълни, че е необходима мобилизация на всички нива, за да се достави навреме на гражданите и бизнеса технология от пето поколение. Нужни са обединени усилия на институциите, държавите-членки, индустрията, мобилните оператори, дори и на гражданското общество.

Най-голяма отговорност за развиването на "умни" градове има бизнесът. Той има главна тежест върху обществото, като всичко трябва да започне от стимулирането на служителите към промяна за по-добър начин на живот и култура. Такова заключение направиха говорителите на събитието, организирано от b2b Медия.

Фокусът бе върху "умните" градове, автономното придвижване, дигитална трансформация и мобилност, бъдещето на ново поколение сгради и домове, иновативните модели за финансиране, реформите в градското управление с акцент върху бързия напредък към електронно управление и онлайн доставка на услуги.

В общината също се коментира темата за "умните" градове и то от две години насам, сподели Иван Велков, председател на Българската фасилити мениджмънт асоциация.

Като ключови фактори, забавящи развитието на София като интелигентен град, бяха посочени лошото качество на въздуха и неравномерното разпределение на зелени площи, недостатъчно разделно събиране на отпадъци, както и малко развитата дигитализация.

Вече има взети мерки за справяне с тях-например, автобусите вече отдавна са с GPS устройства, благодарение на които пътниците знаят точно кога пристигат превозните средства. Има и сериозен напредък по отношение на преработката на отпадъци. Основни замърсители на въздуха са автомобилите и отоплителните печки през зимата, но за щастие, расте броят на хибридните и електрически коли.

Иван Велков посочи обаче, че София не е България и сериозно се усеща липсата на децентрализация. Нужно е да се развива повече предприемаческа дейност извън столицата, като тя да бъде задействана от предимно млади хора, които да допринесат за модерен и космополитен начин на живот, коментираха единодушно водещите на дискусията. Като главна пречка за повече предприемаческа активност се счита страхът на хората от провал, затова е добре те да бъдат възпитани да вярват в себе си още от средното училище.

Австрия беше дадена като пример за страна с вече въведени промени в развитието на градовете в това отношение. Swarco в колаборация с Audi са измислили начин да определят с колко км/ч трябва да се движи автомобилът, наближавайки всеки светофар. Frequentis пък е фирма с водещи технологични иновации, помагащи при работата на линейките, пожарните и полицейските служби. Това посочи една от говорителките на събитието Улрике Щрака, търговски съветник в посолството на Австрия в София.

Коментари: 0