Мария Габриел ще управлява третия най-голям бюджет в ЕС

Само по програмите „Еразъм+“ и „Хоризонт Европа“ има предвидени над 100 млрд. евро

Мария Габриел ще управлява третия най-голям бюджет в ЕС

Снимка: Economic.bg/Архив

Ресор „Иновации и младеж“, който беше даден на българския еврокомисар Мария Габриел, е с третия най-голям бюджет в рамките на общата финансова рамка на Европейския съюз. Това заяви самата тя пред журналисти в Брюксел. Под управлението на българката са програмите „Еразъм+“ и „Хоризонт Европа“ (предишна „Хоризонт 2020“), които са с бюджет от 130 млрд. евро в рамките на мандата на новата Комисия.

Повече средства се управляват само от перата „Земеделие“ и „Кохезионна политика“.

Според Габриел точно този ресор е признание за „свършеното в областта на цифровизацията“, припомняйки, че досега тя беше комисар по цифрова икономика и общество. Тя добави, че по време на българското председателство на Съвета на ЕС са били завършени основни законодателни досиета в областта на младежта.

Тя обясни, че всъщност запазва голяма част от контрола върху досегашния си ресор - всичко, свързано със суперкомпютри, дигитални и иновационни хъбове, както и киберсигурността, досега се финансирало по програма „Хоризонт 2020“.

„Програмата „Хоризонт Европа“ трябва да стартира през януари 2021 г. и има само малко повече от година, за да се дефинира по малко по-различен начин“, обясни Габриел. Тя иска Централна и Източна Европа да имат своето достойно място в тази програма, защото по думите ѝ днес се наблюдават географски дисбаланси.

Също така еврокомисарят ще отговаря за изпълнителната агенция за малките и средните предприятия, а това е било „гръбнакът“ на икономиката не само на България, но и на цяла Европа.
Коментари: 0