Мария Габриел: Трябва да ускорим ритъма, за да отговорим на технологичните промени

Технологиите са билетът ни към желаното бъдеще, смята българският еврокомисар

Мария Габриел: Трябва да ускорим ритъма, за да отговорим на технологичните промени
888 ~ 2 мин. четене
Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова
Цифровите технологии променят начина ни да работим, да учим и да живеем. Те се развиват изключително бурно и затова сме длъжни да ускорим ритъма. Това каза еврокомисарят по цифровизацията Мария Габриел по време на конференцията EDIT4Tomorrow. 

Тя напомни, че технологичното развитие е приоритет на Европейската комисия (ЕК), която вече е дала заявка до края на 2018 г. да бъде завършен единния цифров пазар, който се очаква да подпомогне значително дигиталната икономика. 

Статистиката обаче не е в полза на институциите. Налице например са 24 законодателни инициативи в сектора, от които са завършени едва 6. Това означава, че през следващите 12 месеца остава да бъдат финализирани 18 на брой. 

В тази връзка ролята на България през другата година ще е ключова, тъй като през първата половина на 2018 г. страната ни ще председателства Съвета на ЕС и се очаква да е лидерът, който ще тласне тези промени от масата на преговорите към тяхното реализиране. 

Едно от големите предизвикателства обаче е нивото на цифровите знания и умения, които според Мария Габриел са в някаква степен дори по-голямо значение. Плашеща е статистиката, че към днешна дата 80 млн. от европейците изобщо не са използвали интернет, което означава, че те не могат да правят онлайн банкиране или да пазаруват по електронен път. 

Междувременно едва 37% от активната трудова сила в Европа има основни цифрови умения, което също стряска на фона на прогнозата, че след 2020 г. 90% от работните места ще изискват такива базови умения.

„Каквито и невероятни законодателни предложения да направим, каквито и прекрасни финансови инструменти да създадем, ако хората не са подготвени за цифровия преход и за новите реалности на дигиталната икономика, няма да успеем да постигнем положителни резултати“, обобщи българският еврокомисар. 


Подкрепи Economic.bg