Марк Рюте: Амбициите за „повече Европа“ водят до възход на популизма

Прехвърлянето на правомощия към Брюксел засилва критиките към ЕС, твърди холандският премиер

Марк Рюте: Амбициите за „повече Европа“ водят до възход на популизма

Европа ще „полети от ръба“, ако Европейският съюз не се откаже от амбициите си за по-дълбока интеграция и водещите политици не започнат да се вслушват в исканията на избирателите.

Ако политиците продължат да игнорират желанията на гласоподавателите, те масово ще се ориентират към популистките партии, предупреждава холандският премиер Марк Рюте в интервю за в. Financial Times.

„Не можем да бутнем европейския проект от ръба, настоявайки за повече Европа. В този процес губим населението“, заяви Рюте, обръщайки се към онези, които настояват за прехвърляне на повече правомощия от страните членки към Брюксел.

Традиционните партии могат да обвиняват единствено самите себе си за отдръпването на електората. „Трябва да спрем да се оплакваме от избирателите, които смятат да гласуват за „Алтернатива за Германия“, за „Партията на свободата“ тук или за Марин Льо Пен във Франция“, подчерта Рюте.

„Избирателите не грешат. Когато те се преместят в друга посока, това означава, че основните политически партии трябва да бъдат по-успешни  в показването на това как можем да решаваме проблеми“, обясни той.

Рюте изпитва на собствен гръб промяната в обществените нагласи. Три месеца преди следващите парламентарни избори в Нидерландия, които ще се проведат през март, антиевропейската и антиимиграционна „Партия на свободата“ на Герт Вилдерс се очертава като най-популярната сред избирателите в страната.

Тя е основен конкурент на водената от Рюте „Народна партия за свобода и демокрация“. В миналото двете формации са били близки и дори е имало шанс за общо коалиционно управление, провалено от партията на Вилдерс. Сега коалицията помежду им изглежда невъзможна.

„Никак не съм ентусиазиран отново да работим заедно някога, тъй като той бяга когато нещата станат трудни. В политиката понякога трябва да се вземат трудни решения. Не харесвам партийни лидери, които са толкова загрижени да запазят постовете си, че не си вършат работата. Не съм силно мотивиран да правя подобен експеримент отново“, отбеляза Рюте.

Въпреки все по-силния евроскептицизъм в Ниската земя, холандският премиер подкрепя членството, но не и без резерви. „Ако обичате Европа, престанете да мечтаете за повече Европа и започнете да решавате проблемите. Налице е реална опасност“, предупреди той.

Холандците отхвърлиха споразумението с Украйна в областта на търговията и сигурността, предизвиквайки месеци на дипломатически спорове между Хага и Брюксел. Рюте поиска правно обвързващи гаранции от останалите лидери на ЕС, че споразумението не е трамплин към евентуално членство на бившата съветска република в ЕС. Ако е така, Холандия ще откаже да ратифицира споразумението. Решението е непопулярно в Брюксел и особено в Киев, но няма да повлияе на подкрепата за партията на настоящия премиер в холандските избори.

Рюте е загрижен за холандската позиция в блока. След като Великобритания гласува за напускане на ЕС, холандците изгубиха голям либерален партньор в области като завършване на единния пазар, замразяване на европейския бюджет и ограничаване на плановете за засилване на общата отбрана. „Ако Обединеното кралство се оттегли, ще засилим връзките си с партньори, с които споделяме общи възгледи. Не че Франция и Германия са срещу свободната търговия, но трябва да работим върху нови партньорства“, заяви Рюте.

Холандия трябва да запази този деликатен баланс по време на преговорите за Brexit, предоставяйки на Великобритания справедлива сделка, която обаче да не подкопае останалата част на блока. „Не искаме да наказваме Обединеното кралство. Те имат пълното право да задействат член 50. Вече можете да проверите и да напуснете. Това го нямаше в договорите преди“, посочи политикът.

В месеците след референдума множество компании, базирани във Великобритания, изявиха желание да преместят в Холандия. „През последните 6 години не съм виждал подобен брой фирми, които настояват да се установят в Холандия“, сподели Рюте.

Премиерът заяви, че с радост ще приеме всяка компания, която се премести в страната му. „Не бих отишъл на площад Пикадили Съркъс с табела „Преместване в Холандия“, но на първо място е холандският интерес“, подчерта той.

Коментари: 0